A Káli-medence Kővirága

restaurant kővirág étterem és panzió
Céklakrém leves gorgonzola habbal
Vágólapra másolva!
Végtelenül csodálatos hely a Káli-medence, az összes kis település elbűvölő. Nincs tömeg, pedig alig 15 kilométerre van a Balatontól. Tökéletes helyszín, több jó étteremmel. 
Vágólapra másolva!

Mi a köveskáli Kővirág panzió és éttermet vettük célba. Pazar környezet, jó konyha és tökéletes vendéglátás. Nagyon szerethető helyet álmodott meg Zakar Kata kreatív séf és Mészáros György üzletvezető: ez a Kővirág.

Lássuk a menüt, amit meg is nézhetnek, hiszen a LifeNetwork Tv Restaurant című műsorának videója a cikk végén található.

Leves

Céklakrém leves gorgonzola habbal

Cékla krémleves - Kővirág Panzió és Étterem, Köveskál Forrás: Origo

Hozzávalók:

  • 4 db cékla
  • 1 db nagyobb vörös hagyma
  • 3 e.k. tejföl
  • 1.5 dl tejszín
  • 2 db babérlevél
  • só, bors, őrölt kömény, torma
  • fél citrom leve
  • 0,5 l hús alaplé
  • Gorgonzola hab
  • 2 dl habtejszín
  • 5 dkg gorgonzola sajt

Elkészítés a séf saját szavaival:

Hámozzuk meg a céklát, majd reszeljünk le egyet. (Praktika: a cékla leve elszínezi kezünkön a bőrt, de citromlével eltávolíthatjuk.) A leszerelt cékla egy részéből egy csészébe / tálkába nyomkodjuk ki a levét. Ezzel fogjuk megszínezni az ételt. A reszelt céklát helyezzük egy jénai tálba és gondosan lapogassuk az aljára. Ezt annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje. Fedjük le a jénait és tegyük be 100 fokon 15 percre a sütőbe. Kockázzunk fel két fej céklát 1 db vörös hagymával. Tegyünk fel a gázra fele-fele arányban vajat és oliva olajat, majd miután elolvadtak, hozzáadjuk a hagymát. A felszeletelt fokhagymát rádobjuk, így már nem fog megégni.

Ezek után a felkockázott céklát is beletesszük a fazékba. Megsózzuk és babérlevéllel is ízesítjük. A céklát addig főzzük, míg meg nem puhul. A sütőből vegyük ki negyed óra elteltével a jénait és a megmaradt utolsó fej céklát reszeljük rá. Egy kevés vízzel ezt a réteget is felöntjük, majd egy percig pihentetjük. Vegyük le a gázról a céklát. Az alaplevet a reszelt céklából nyerjük ki, így egy szűrőn keresztül a fazék tartalmához öntjük. A felhigított cékla kockákat visszatesszük a tűzre és tovább főzzük, borssal és egy csipet köménnyel fűszerezzük. Verjük fel a habtejszínt, majd morzsoljuk bele a gorgonzola sajtot, végül úgy keverjük össze egy kanállal, hogy ne törjük össze a habot.

A tűzről levesszük a céklát, távolítsuk el a babérleveleket, és turmixoljuk össze. Keverjük össze a tejszínt és a tejfölt, majd erre egy merőkanálnyit merünk a pépesített céklából és keverjük össze. Erre azért van szükség, mert ha közvetlen beleöntenénk a tejszínt és a tejfölt a céklalé egészébe, akkor a levesünk becsomósodna. Ezután folyamatos keverés mellett adagoljuk a leturmixolt céklához. Hozzáteszünk egy evőkanál tormát, majd egy fél citromot belefacsarunk. Végül a csészébe / edénybe felfogott céklalevet hozzáadjuk, ettől élénkebb színt kap a leves. Tálalásnál a gorgonzolás tejszínből egy evőkanálnyit teszünk a krémleves közepére.

A cikk legvégén a videóban 1:15 től látható a leves elkészítése lépésről lépésre.

Főétel

Mangalica szűz pecsenyelével, édesburgonyával, fehérboros gesztenyével és vargányával

Mangalica szűz pecsenyelével, édesburgonyával, fehérboros gesztenyével és vargányával - Kővirág Panzió és Étterem, Köveskál Forrás: Origo

Hozzávalók:

  • 60 dkg mangalica szűz
  • só bors kevés olaj, 1 gerezd fokhagyma
  • fehérboros gesztenye
  • 10 szem gesztenye
  • 2 dl Kővirág olaszrizling

Alaplé:

  • 40 dkg mangalica csont
  • 3 db alma
  • 3 szál zeller
  • 2 fej vörös hagyma
  • 1 kis fej fokhagyma
  • só, bors

Köret:

  • 4db édesburgonya
  • 0.5 kg mangalica sertészsír
  • 4 db vargánya
  • só, bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • petrezselyem

Elkészítés a séf saját szavaival:

Egy serpenyőben olvasszuk fel a sertészsírt. Vágjuk fel az angol zellert, petrezselymet, és az almát. Tegyük a húst a zsírra, majd halmozzuk rá a feldarabolt zöldségeket és az almát. Vegyük le a tűzről, és helyezzük tepsibe a mangalicaszűzt, majd öntsük fel egy kevés fehér borral. A tepsit fedjük le fóliával, és 230 fokra tegyük be a sütőbe egy órára. Egy lábasban olvasszunk fel sertészsírt, majd hámozzuk meg az édesburgonyát. Egy fazékba öntsünk 1,5 dl bort és tegyünk hozzá 10 szem (hámozott) gesztenyét, fehérrépát és kb 2 kanál mézet. Vágjunk ki sütőpapírból az edény szájának megfelelő méretű korongot és ezt helyezzük a tetejére. Tegyük a gázra. Közben főzzük meg a felolvadt sertészsírban az édesburgonyát.

A húst sózzuk és borsozzuk meg, késsel összetörünk egy fokhagymát és belehelyezzük abba a serpenyőbe, amiben a mangalicaszűzet készítettük elő a zöldségekkel. Tegyük mellé a fokhagymát. Miután megpirult, csomagoljuk be a húsokat fóliába, majd tepsibe tesszük és 100 fokon sütjük a sütőben. Daraboljuk fel a vargánya gombát, majd olajon megpirítjuk. Miután az egyik oldalával megvagyunk, megfordítjuk, és rátesszük a fokhagymát, megsózzuk és petrezselymet szórunk rá. Tálalásnál a vargányát a tányérra halmozzuk, majd mellé helyezzük az édesburgonyát és egy szem gesztenyével díszítjük.

A cikk legvégén a videóban 09:40 től látható a főétel elkészítése lépésről lépésre.

Desszert

Kukoricamálé szilvamártással

Kukoricamálé szilvamártással - Kővirág Panzió és Étterem, Köveskál Forrás: Origo

Hozzávalók:

  • 4 bögre kukorica liszt
  • 2 bögre tej
  • 3 tojás
  • 3 ek barna cukor
  • sütéshez vaj

Mártás

  • 40 dkg szilva
  • 5 ek barna cukor
  • 2dl fehérbor
  • fahéj, gyömbér

Elkészítés a séf saját szavaival:

Magozzuk ki a szilva felét. A kukoricaliszthez adjunk egy egész tojást és szórjuk meg barna cukorral. Öntsünk hozzá tejet és keverjük ki. Palacsintatészta állagot kell kapnunk. (A tejet szódával is helyettesíthetjük.) A bekevert tésztát 10 percig hagyjuk állni. Karamellizáljuk a barnacukrot, azaz fazékba öntjük és felteszzük a tűzre. Miután felolvadt a cukor, beletesszük a félbevágott szilvákat, egy kevés vörösbort és a feldarabolt vaníliarudat, majd összefőzzük. A máléba egy csipet sót teszünk. Egy serpenyőben pirítsuk meg a reszelt mandulát. A tésztát a palacsintához hasonló módon sütjük meg vajban, vagy olajban. Tálalásnál a kukoricamáléra tesszük a szilvamártást és megszórjuk a pirított mandulával.

A cikk legvégén a videóban 19:42 től látható a desszert elkészítése lépésről lépésre.

Az étterem honlapja itt érhető el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!