A pezsgőt általában aperitifnek isszuk, nagyobb vacsorák előtt, nem is igazán szoktunk enni hozzá. Ha mégis ezt tesszük, valószínűleg inkább sós ételeket kínálunk mellé, sajtot, olajbogyót, mogyorót. Pedig a pezsgőhöz remekül passzolnak édes dolgok is, főleg, ha nem kötött szertartású vacsorán, hanem fogadáson, baráti ücsörgéskor kínáljuk.
A szakértők szerint nem igazán illenek az erősen édes, cukros, súlyos desszertek a pezsgő mellé, inkább a
friss, üde, savas, savanykás ízeket kíván, elsősorban gyümölcsöket és abból készülő csemegéket.
Rengeteg recept létezik, amely magát a az édes és félédes pezsgőket is felhasználja a gyümölccsel együtt – ilyeneket próbáltunk most ki.
Ennek a desszertnek már az eredeti neve is annyira elegáns, hogy ideális társ egy pezsgőhöz: körte Szép Heléna módra.
Eredetileg szirupban főtt körtét jelent, amelyet csokoládészósszal tálalnak. Annyit módosítottunk rajta, hogy a körte pezsgőben főtt, sőt a csokoládészószba is rejtettünk egy kortyot belőle.
Alapanyagok:
A pezsgőt cukorral, a citrom héjával és a fűszerekkel felforralom. A körtéket megpucolom, de egészben hagyom és a szárát sem távolítom el. Mikor feloldódott a pezsgőben a cukor, beleteszem a lábosba a körtéket. Alacsony lángon főzöm, míg meg nem puhul – ez kb. 15-20 perc a körte érettségétől függően. Vigyázat, nem jó, ha szétfő! Hagyom a saját levében kihűlni: akár néhány napra el is tehetem a hűtőbe.
Tálalás előtt gőz felett, lassan felolvasztom a csokoládét, hozzáadom a pezsgőt és a körtére csorgatom.
Biztosan mindenki fejében élénken él Julia Roberts, amint
iszonyú rövid miniszoknyában a földön ülve epret eszeget a pezsgő mellé, miközben óriásikat nevet.
Nemcsak a színésznő szájához és hajához ment szuperül az eper, tényleg klasszikus, de kötelező párja a pezsgőnek is. Október végén persze drága, de minden piacon kapható, ha épp úgy akarjuk kiemelni az eper ízét, mint Richard Gere.
Hihetetlenül furcsa dolgokat esznek meg néha az angolok, például zselét kanalaznak csak úgy, ahogy mi a joghurtot – egyszerűen előveszik egy dobozban a hűtőből, és kész.
Puccosabb változatban pedig desszertnek tálalják, súlyos vacsorák könnyű befejezéséül. Sokféle zselatint próbáltunk már ehhez, és kizárólag a lapzselatin az, amivel megbízható eredményeket értünk el. A használata is ennek a legegyszerűbb. A pezsgő különösen jó a zselébe, mert megmarad a szúrós szénsav utóhatása, és izgalmassá teszi az amúgy könnyen unalomba bicsakló édességet.
Alapanyagok:
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatom úgy, hogy belepje. Öt perc múlva kiveszem őket a vízből, kifacsarom belőlük a fölösleges vizet, kis lábosba teszem és hozzáadok 4 evőkanálnyit az almaléből. Nagyon alacsony lángon felmelegítem, és kevergetve feloldom a lapzselatint. Mikor teljesen folyékonnyá vált, hozzákeverem a pezsgőt.
Belekeverem a gyümölcsöt és kis formákba vagy egy nagyobb tálba öntöm. Minimum 4 órára, de inkább egy éjszakára a hűtőbe teszem.
Tálalás előtt a tálkák vagy a tál alját forró vízbe mártom, és egy tányérra borítom.
Furán hangzik, hogy pezsgőbontáskor mindenkinek nyomjunk a kezébe egy pálcikás jégnyalókát, arra bíztatva, szopogassák bátran a pezsgő kortyolgatása közben, ez tény.
De a hideg pezsgő szuperül megy a hideg, jeges, savanykás desszerthez, még egy téli bulin is.
Alapanyagok:
A vizet a cukorral alacsony lángon összefőzöm, míg fel nem oldódik. Hozzákeverem a narancs vagy grépfrútlevet, a pezsgőt és kis poharakba töltöm, amikbe pálcákat szúrok. (További ötleteket házi jégkrém vagy jégnyalóka készítéséhez itt találnak.)
Ha inkább sorbetnek szeretném tálalni, fagylaltgépben is elkészíthetem, vagy tehetem egy lapos műanyagtálban a hűtőbe, majd onnan félóránként elővéve, átturmixolva készíthetek kanalazható jeges édességet belőle.
Mivel a legjobban gyümölcsök mennek a pezsgőhöz, azok közül is a savas fajták, muszáj itt szerepelnie egy citromos édességnek is.
A legjobb citromos desszertek alapja a vajas citromkrém, eredeti nevén lemon curd. Elég egyszerű elkészíteni, a hűtőben jópár napig eláll, és sokféleképpen lehet használni, például elegánssá lehet varázsolni vele egy pohár sűrű joghurtot, egy tál tejbegrízt, de lehet kekszre is kenni, sőt, akár vele együtt sütni.
A citrom jó a pezsgőhöz, a mandula pedig a citromhoz, ezt a kekszet ráadásul nyújtogatni sem kell, elég gombócokat formálni, majd azokat hüvelykujjal megnyomkodni.
A citromkrémhez:
A citromok levét kifacsarom, az egyik héját is hozzáreszelem, kis lábosba teszem.
Beleütöm a tojásokat, és a cukrot is hozzáadva habosra keverem.
Nagyon alacsony lángon kevergetve főzöm, míg be nem sűrűsödik, de arra nagyon ügyelek, nehogy felforrjon, mert akkor rántotta lesz belőle. Ha besűrűsödött, hozzákeverem a hideg vajat is, egészen addig keverem, míg az összeset fel nem veszi. Hagyom kihűlni.
A kekszhez:
A mandulát elkeverem a liszttel, sóval és cukorral. A hideg vajat kis kockákra vágva adom hozzá és elmorzsolom. Hozzáadom a tojást és gyorsan összedolgozom, ha pedig összeállt, fóliába csomagolom és a hűtőbe teszem. Fél óra múlva kis golyókat formázok a masszából,
a golyókat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom.
A hüvelykujjammal kis mélyedést nyomok a keksz közepébe, és belekanalazok egy kevés citromkrémet. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt sül meg.