Idén szeptembertől érvényes a menzarendelet – rég került ennyire megosztó téma a köztudatba. Sokan háborognak, hogy kevesebb sót és több zöldfűszert kapnak a srácok, mások viszont örülnek, hogy már fiatal korban beindul az étrendi nevelés.
Azonban ahhoz, hogy az előírásokba foglaltak érvényesülni tudjanak,
kreatív, felkészült és küzdeni képes szakácsok kellenek
– ők csaptak most össze az ötödik Országos Közétkeztetői Szakácsverseny (OKÉS) elődöntőjén.
A meghirdetett téma a Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben volt. A verseny célja – a hagyományos ízek megőrzése mellett – a már ismert receptek és megoldások modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása.
A versenybe bármely közétkeztetést végző főzőkonyha kétfős csapata (szakács és segítője) nevezhetett - cégenként akár több csapat is elindulhatott. Az ötödik OKÉS selejtezője után az elődöntőkben végül három helyszínen, összesen 26 csapat állt be a tűzhely mögé.
Előételből, főételből és desszertből álló, felnőtteknek szánt háromfogásos napi menüsort kellett megtervezniük. A menühöz felhasznált alapanyagok beszerzési értéke összesen nem haladhatta meg a nettó 420 forintot.
Fontos szempont volt, az élelmiszerbiztonsági szabályok betartása mellett, hogy a menüsorok
jellemzően helyi, hazai alapanyagok felhasználásával készüljenek,
tradicionális ízeket képviseljenek, és több száz adagban is elkészíthetőek, tálalhatóak és akár kiszállíthatóak legyenek.
A selejtező során a dokumentumokat, a recepteket és a kalkulációt értékelte a zsűri, míg az elődöntőkben el is kellett készíteni a megtervezett menüt.
A versenyfogások között akadt liba- és zöldborsó-leves, tökfőzelék ropogós ponttyal, vadas csirkecomb, csirkepaprikás metélőhagymás galuskával,
nagyi sütije, mák- és sütőtök-felfújt és palacsintás rétes vanília öntettel.
A pécsi, miskolci és budapesti elődöntőkön összesen maximum 100 pontot szerezhettek az indulók. A gasztrokupa 2016-os döntőjébe biatorbágyi, budapesti, hódmezővásárhelyi, kecskeméti, miskolci, nyíregyházai és pécsi egységek jutottak be: 80 pont felett 12 csapat teljesítet.
A döntő várhatóan 2016 februárjában lesz Budapesten.
Csapatnév | Konyha neve | pont |
Hungast Pécs | Hungast Mecsek Kft. ANK Főzőkonyha | 98,917 |
PQS Catering - Budapesti régió | Antenna Hungária Étterem | 94,167 |
Junior 63 | Junior Kondorosi úti konyha | 92,583 |
Junior Harmónia | Magyar Honvédség Egészségügyi Központ | 89,417 |
PQS Catering - Nyugat-magyarországi csapat | Alpine étterem | 89,083 |
Hungast Budapest | Hungast Budapest | 88,917 |
PQS Catering - Kelet-magyarországi régió | PQS Lego Étterem | 87,167 |
Sodexo B | Robert Bosch | 87,000 |
Sodexo A | Kecskemét MB | 86,833 |
Miskolci Központi Főzőkonyha | Központi Főzőkonyha | 81,167 |
Hód-Menza | Hód-Menza NKft., 2. telephely | 80,667 |
Szemere Bertalan Konyha | Szemere Bertalan Középiskola | 80,000 |
Klebi csapata | Klebelsberg Kollégium | 79,333 |
SZKTT | SZKTT Egyesített Szociális Intézménye | 78,167 |
Sáfránykert Kft. | Ibiden konyha | 76,083 |
GESZ-1 konyha szerénységei | VSZK Konyha | 75,583 |
Misszió Élelmezés | Misszió Egészségügyi Központ | 75,417 |
MKMK Petőfi Sándor Fiúkollégium | Petőfi Sándor Fiúkollégium | 73,417 |
Gagarin Team | Asbóth Konyha | 73,250 |
Magyar Honvédség Katona szakács csapata | M H Vitéz Szurmay Ellátó Dandár | 72,333 |
Érd kincsei | Érd Aradi, Kincses konyha | 70,250 |
Tizenhetesek | Újlak Konyha | 70,083 |
Pamut | Pamut bázis konyha | 69,333 |
Mechanika | Mechanika Konyha | 64,667 |
Lévay csillagai | Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon | 63,000 |
Campus Catering | Nagyerdei Étterem | 37,000 |