Vöröshúspánik: máris kevesebb kolbász fogy
![Csabai Kolbászfesztivál, 2015.](https://cdn.origo.hu/2023/12/N70r0WkDkWJV2iWsaPKs-4aGryjaMt9RwzMD7EYY6Xc/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5ZTI0NzVmMzUzNzRkNDc5YzU0YWIxMWFjNjI4N2Jh.webp)
Biztosan emlékeznek még az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkeltő húsokról szóló felhívására, és a húsipar pánikszerű cáfolataira is: szerintük a kijelentések alaptalanok és tudománytalanok voltak, és feleslegesen ijesztgették a kedves fogyasztókat.
Azóta már tudjuk, hogy ez egy végletekig lebutított értelmezése volt az egészségügyi közleménynek. Azonban kiderült, a húsosok félelmei sem voltak alaptalanok.
Nem sok idő telt el azóta, az eddigi eredmények alapján a britek már most
komoly visszaesésről számoltak be a vörös-és feldolgozott húsok eladását illetően
– írja a Foxnews. A friss felmérést az IRI Retail Advantage végezte: megállapították, hogy mindössze két héttel a húsok rákkeltő hatásainak bejelentése után több mint egymillió kilogrammal kevesebb szalonnát és kolbászt értékesítettek az Egyesült Királyságban.
A csomagolt kolbászfélék eladási rátái 15,7 százalékkal csökkentek október vége óta, a szalonnáé 17, a fagyasztott vöröshúsoké pedig 10 százalékkal. A kutatást levezénylők szerint ez a jelentős változás annak tudható be, hogy az emberek komolyan veszik, ha egy WHO-hoz hasonló, nagy presztízsű szervezet nyilatkozik:
„Eddig is tudtuk, hogy bizonyos típusú húsok és rákos megbetegedések között kapcsolat van, azonban ha ezt egy globális elismert szervezet mondja és a média is felkapja, azonnal hat az emberek vásárlási szokásaira”.
Arról egyelőre nincs hír, hogy a hazai húsfogyasztás visszaesett-e, azonban alig várjuk a legfrissebb felmérések adatait.