A gyömbért sokan még mindig csak fűszerként ismerik, pedig a felhasználási lehetőségei legalább olyan színesek, mint maga a növény, legalábbis a virága. Sós ételekben, süteményekben is jól működik, leforrázva, mézzel-citrommal ízesítve pedig
az egyik legjobb téli ital,
amit ihatunk ebben a latyakos, vírusokkal teli időszakban.
A gyomoregészséget számos oldalról támogatja. Ez most különösen jól jöhet bárkinek, aki kicsit túlzásba vitte az ünnepi lakmározást. A gyömbér ellazítja az emésztőrendszer izmait, ezzel megelőzi a felfúvódást. Ugyanakkor a bélgörcsöket is enyhíti, sőt, a baktérium okozta hasmenés esetén is ajánlott. Nagy előnye, hogy
emésztést serkentő hatását szinte azonnal érezteti,
ezért egy nehezebb vacsora után ajánlatos azonnal elfogyasztani egy kis gyömbérteát. Aki bírja a tömör ízét, az nyersen is rágcsálhatja.
Az influenza és rosszéletű társai imádják ezt az enyhe, latyakos telet – mi kevésbé. Idén rengetegen szenvednek az el nem múló torokfájástól és köhögéstől. Ha már mindent kipróbáltak,
a gyömbérnek még adjanak egy esélyt.
Kellemesen melegítő, izzasztó hatása miatt a legideálisabb ital, amit alvás előtt fogyaszthatunk. Támogatja az immunrendszert, antivirális és köhögéscsillapító hatása is van.
Ismertségét az araboknak köszönheti
A gyömbért már régóta ismerjük gyógy- és fűszernövényként, a kínai és az indiai konyha és orvostudomány (például az ajurvéda) egyik fő alapanyaga. Az ókori Rómával az indiaiak ismertették meg, a birodalom bukása után az arabok vették át a hatalmat a fűszerkereskedelem felett, ezzel egy időben a gyömbér népszerűvé és értékessé vált. Jellemzően tartósítva, édességként kereskedtek vele.
A nyugati országokban írós-tejes italokat ízesítettek a gyömbérrel már a 11. században, viszont csak később vált igazán használttá a konyhákban: gyömbérpasztával ízesítettek húsokat, majd állítólag az 1500-as években I. Erzsébet angol királynő találta ki a mézeskalácsot (angolul gingerbread), ami azóta elválaszthatatlan a karácsonytól.
Afrikába és a Karib-tengerre a 15. században jutott el, azóta az egész trópusokon termesztenek gyömbért. Afrikában és Európában is elterjedt volt, hogy a gyömbért afrodiziákumként használták.
A szívnek azért tesz jót, mert rendszeres fogyasztása
csökkenti a koleszterinszintet,
sőt, a vérrögképződést is. Magas a káliumtartalma, ami szintén a szív- és az érrendszer egészsége szempontjából fontos. Egy kutatás során 85 személynek 45 napig kellett háromgrammnyi gyömbérport elfogyasztania naponta. Az eredmények azt mutatták, hogy a többségnek jelentősen csökkent a koleszterinszintje.
Vitaminbomba: a gyömbéres répalé
Felturbózná immunrendszerét? Néha a legegyszerűbb megoldások a legjobbak. A következő recepthez mindössze négy darab sárgarépára és egy két centiméteres gyömbérgyökérre van szüksége.Számos területen lehet segítségünkre, ha fájdalommal van dolgunk. Egy egyszerű torokfájást is elviselhetőbbé tesz, de akár a menstruációs görcsöket is enyhítheti. Tabletta vagy őrlemény formájában szinte azonnal hat.