Fertőzött gabonákat szűr ki a Nébih
![Ázsiai ízek, füstölt finomságok - lássuk 2015 gasztrotrendjeit!, gabona](https://cdn.origo.hu/2023/12/Mq4IlbhKrFKadtvirseX72T1CXab0QwlQq1yWlgfbQI/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAzYjQ4YTNiMDZhZjQ5YWI5OWJlODdlNGZmMjM2NDYx.webp)
A hazánkban termesztett búza – mint kenyérgabona – alapvető fontosságú élelmiszerek alapanyaga, ezért is érdemel kiemelt figyelmet. A gabonaféléknél az egyik lehetséges élelmiszerlánc-biztonsági kockázatot jelentő szennyezés a gombák által kiválasztott mikotoxin, amit néhány fuzárium faj is termel. Fuzárium
fertőzés kisebb-nagyobb mértékben szinte minden évben előfordul.
2015-ben először Békés és Csongrád megyékből, majd más területekről is érkeztek őszi búzatáblákon hirtelen fellépő kalászfehéredéssel kapcsolatos bejelentések. A kalászfehéredés mértékének felmérésére elrendelt vizuális szemlék eredményei megnyugtatóak. A szemle közel 25 ezer hektáron zajlott, a kifehéredett kalászok aránya országosan mintegy három százalék volt.
A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a kalászfehéredésért több tényező együttesen felelős: a magas talajvízszint, majd a szárazság- és hőstressz, illetve az ezekkel párhuzamosan megjelenő fuzáriumfertőzés.
A szennyezéstől mentes gabonatermeléssel kapcsolatos feladatok nem zárulnak le a betakarítással sem,
mivel a tárolás és a feldolgozás körülményei is alapvetően befolyásolják a mikotoxin megjelenésének kockázatát.