A Cornell Egyetem összegyűjtötte az utóbbi évek legfontosabb étkezéssel kapcsolatos kutatásait. Kivételesen most nem arról lesz szó, hogy melyik ételtől fogunk örökké élni, hanem sokkal inkább olyan dolgokra hívják fel a figyelmet, amelyek elsőre jelentéktelennek tűnhetnek. Azonban ha megfigyeljük saját szokásainkat, azonnal rájövünk, hogy
néha minden a részleteken múlik.
Egyenek egészségesebben, tudatosabban és mértékkel a következő tanácsok segítségével!
Ezzel a megállapítással sem a spanyolviaszt találták fel, azonban az egyszerűsége mögött nem csak annyi áll, hogy kevesebbet együnk és ne gyarapodjunk feleslegesen. Ha nem vagyunk éhesek, mégis eszünk,
sokkal magasabbra ugrik a vércukorszintünk, mint ha éhesen ettünk volna.
Tehát a dolog nem csak a súlyról, de komoly egészségügyi problémákról is szól.
Addig a legtöbben eljutunk, hogy a boltok polcairól levegyük a friss, gusztusos gyümölcsöket, azonban ismerős lehet a jelenség, ahogy
végül különböző tárolóedényekben, hűtőpolcokon penészednek meg.
Egy kutatás szerint, ha a gyümölcsök fel vannak tálalva a többi étellel együtt, az asztalnál ülők szívesen fogyasztják őket – sőt, gyakran választják ezeket az egészségtelen finomságok helyett is.
A Central Florida Egyetem kutatása szerint, ha tükrök vannak körülöttünk miközben eszünk, sokkal ritkábban választunk egészségtelen ételeket az asztalról. Lehet, hogy mégis magunk előtt szégyelljük magunkat leginkább?
A Portland State Egyetem kísérlete alapján kevesebb ételt veszünk magunkhoz, ha villát használunk. Valamilyen furcsa oknál fogva az emberek kevesebbnek érzékelik az ételt, ha kanállal fogyasztják, ezért többet is esznek belőle.
Ausztrál szakemberek 56 olyan kutatást összegeztek, amelyek a tányérok mérete és az elfogyasztott étel mennyisége között kerestek összefüggést. Azt találták, hogy egy
felére csökkentett tányérméretről 30 százalékkal kevesebb ételt eszünk.
A tányércsökkentős módszer hatásosabbnak bizonyult a kísérleteknél, amelyek azt mutatják be, hogy az emberek kevesebbet esznek, ha maguknak tálalnak.
Kis adagok, kicsire szeletelt ételt, ámde nagy asztalról – állítólag ez a mérsékelt evés nagy barátja, és a túlevés igazi ellenszere.