Magyar vevőként talán kevésbé fontos ügynek tűnik a mesterséges hús létrehozása, de Amerikában, ahol egy átlagember évente közel 60 kg húst fogyaszt el, már évek óta dolgoznak a megoldáson. Bár elsőre azt gondolhatjuk, a műhús leginkább az állatvédők és persze az állatok érdekeit szolgálja, a probléma ennél jóval komplexebb. A nagyüzemi állattenyésztés ugyanis jelentős terhelést jelent a környezet számára világszinten, különös tekintettel a sertés- és marhatartásra.
A fogyasztók számára pedig talán még ennél is lényegesebb szempont lehet, hogy a mesterséges hús nem tartalmas antibiotikumokat, állati szennyeződéseket és más vegyi anyagokat - tehát jóval egészségesebb lehet.
A Memphis Meats kutatócsapata, melyet az eredetileg kardiológus Uma Valeti vezet, az állati sejteket oxigénnel, cukorral és ásványi anyagokkal táplálta a laboratóriumban 21 napon át, míg végül „betakarították” a termést.
A mesterséges húsból egy szakács segítségével húsgombócot készítettek, amely a helyszíni beszámolók szerint tökéletes mása a természetes változatnak. Az állatmentes hús lehetséges áráról még nincsenek hírek.