Kedvenc savanyú bogyónk a ribizli és az egres gyermeke
![josta](https://cdn.origo.hu/2023/12/MKji5oaXgNlnVNfGAe_aSjH_FkZf9qOIk4fneWXqJTg/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MxZmQyNzA3NzdmNDQ0NTk5ZDFiZThhM2M3ZDYxNDU0.webp)
Ha más is van rajtam kívül, aki annyira szereti a savanyú ízeket, hogy rajong mindenért, ami összehúzza a szájpadlását, mindenképp keresse és próbálja ki a jostát.
Markáns, erős íze miatt inkább más gyümölcsök, más ízek kiegészítőjeként működik, de igazi savanyú szájúak magában is szeretni fogják.
A josta egy viszonylag új keresztezés, amely a fekete ribizli és az egres szervezett házasságából jött létre.
A fekete ribizli adja a sötét színt és a vastag héjat, az egres a leves, zöld, savanyú belsőt. Rettentően egészséges, tele van vitaminnal.
Ugyanúgy használható, mint az összes többi bogyós gyümölcs:
lekvárnak, pitének, szörpnek, mascarponés pohárkrémbe, brownieba, clafoutisba, mindenbe,
ami édes, és kíván maga mellé valamilyen savanykás kontrasztot.
A legjobb, ha nála édesebb, vagy legalábbis kevésbé savanyú gyümölcsökkel párosítjuk: sárgabarackkal, almával, ribizlivel, málnával. Ha igazán szereti, kár túlbonyolítani, elég a reggeli joghurthoz turmixolni egy kis ribizlivel, nagyon jó lesz, és biztosan felébreszt.