„Átalakul a szemlélet, módosulnak a trendek, évente több száz hely bezár, ugyanannyi kinyit. A fine dining stílus például leáldozóban. A csillagos éttermek tulajdonosai világszerte panaszkodnak, hogy eltűnt a vendég.
Ezzel szemben sorra nyílnak a laza bisztrók, gasztrobárok, alternatív kulthelyek, ahol nem a damasztabrosz, az ezüst étkészlet a fontos, hanem a hitelesség és a minőség.
A luxus ma egészen mást jelent, mint egy évtizede: a fehér kesztyűs pincér fontoskodása helyett életöröm, sznobizmus ellenében ízélmény, kaviár és osztriga helyett csicsóka és malacfül.
Érzik ezt a szakácsok is, ezért indult szabályos séfvándorlás, ezért lett divat a szerzői konyha." – állítja Vinkó József főszerkesztő.
A Magyar Konyha a nyáron már körbejárta a Balatont, most a megismert alapossággal Budapest konyháit kutatta föl.
Sorra vették a legjobb gourmet éttermek, bisztrók, magyaros, ázsiai, mediterrán konyhák mellett a gasztrobárokat,
az ebédelő- és reggelizőhelyeket, piaci konyhákat, újhullámos kávézókat, kézműves sörözőket, pékségeket. Bárokat, cukrászdákat, delikátesz boltokat, szóval minden helyet, ahol enni vagy inni lehet. Nem maradtak ki a mentes helyek, a street food legjobbjai sem. Minden kategóriát külön értékeltek, igaz, ezek közül a legnagyobb súlyú talán az éttermek tízes listája.
A kalauz nem csak rangsorol hanem röviden értékel is - ha kíváncsi a főváros gasztronómiai fejlődésére, ne hagyja ki.