A Bocuse d'Or névadója és ötletgazdája Paul Bocuse volt, aki 1985-ben a Salon des Métiers de Bouche szakkiállításon rukkolt elő elképzelésével – a nagyhatású séf szerint
kell egy olyan szakácsverseny, ahol minden a helyszínen, a nézők és a szakmai zsűri előtt készül.
A Lyonban született Bocuse a konyhai megújhodásnak tekintett nouvelle cuisine atyja. Szülővárosában dolgozott a családi étteremben,
1958-ban megszerezte első Michelin-csillagát.
Ezt követően jött még kettő: 1962-ben és 1965-ben is. A még ennél is rangosabb, csak a Franciaország legjobb szakembereinek adott MOF címet 1961-től birtokolja.
Ötletből 1987-ben lett először valóság – azóta
eltelt harminc év és a viadal fénye nem kopott meg, sőt, egyre csillogóbb.
Azóta már a legnagyobb presztízsű összecsapása a séfeknek, amelyre kijutni is komoly teljesítmény.
A hivatalos versenyfotókból válogattunk, érdemes végignézni, hiszen nem csak a szakmai állandóság, hanem a változás is tetten érhető.