Az általunk választott ételek befolyásolják a stressz-szintet. A meQuilibrium szakemberei vizsgálták meg, melyek azok az élelmiszerek, amik növelik és melyek csökkentik a stresszre adott választ. Ezek nemcsak az idegeket nyugtatják meg, hanem jobban is tudunk tőle koncentrálni és kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat.
A stressz egyik legnagyobb kiváltó oka a magas vércukorszint. A túlzott koffeinfogyasztás szívdobogást, alvási nehézségeket okozhat, ami a stressz egyik forrása. A magas zsírtartalmú, magas cukortartalmú és feldolgozott élelmiszerekből álló táplálkozás, amit nyugati étrendnek is neveznek, egyre inkább összefüggésbe hozható a rossz egészségi állapotokkal.
Amikor épp egy stresszesebb időszak köszönt be az életében, érdemes odafigyelni a táplálkozásra, és beiktatni néhány feszültségölő szuperételt.
A magnéziumhiány is okozhat szorongást, ezért érdemes figyelni a természetes magnéziumban gazdag élelmiszerek fogyasztására, mint a spenót, hüvelyesek, diófélék, magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék. Az olyan cinkben gazdag ételek is jótékony hatást gyakorolnak a stressz-szintre, mint az osztriga, a kesudió, a máj, a marhahús és a tojássárgája.
A spárga magas folsavtartalommal rendelkezik, ami segít a nyugalom megtartásában. A krémes avokádó szó szerint stresszmentesíti a testet, gátolja a káros zsírok felszívódását, valamint luteint, béta-karotint, E-vitamint és folsavat is tartalmaz. A reggeli szendvicsen, vékonyra szeletelve, egészen különleges ízkavalkádban lehet részünk.
Az áfonyának van a legmagasabb antioxidánstartalma, de minden más bogyó is – mint a szamóca, málna és a szeder – gazdag C-vitaminban, amelyről kimutatták, hogy segít a stressz elleni küzdelemben.
Utóbbit német kutatók tesztelték 120 ember részvételével, akiknek egy kemény matematikai problémát kellett megoldaniuk. Azoknál, akik C-vitamint kaptak, alacsonyabb vérnyomást és alacsonyabb kortizolszintent mutattak ki.
A Pennsylvania Egyetem vizsgálata alapján kiderült, hogy a kamillatea jelentősen csökkenti a szorongás tüneteit, sőt még a nyugodt alvást is elősegíti. A fokhagyma és az étcsokoládé szintén antioxidánsban gazdag; ezek semlegesítik a szabad gyököket, amelyek károsítják a sejteket, betegségeket okoznak, és elősegítik az öregedést.
A fokhagyma vegyületi közül az allicin az, amely összefüggésben áll a szívbetegség, a rák és a közönséges megfázás leküzdésével.
A Psychopharmacology folyóiratában megjelent kis tanulmány szerint az aszkorbinsav, azaz a C-vitamin csökkentheti a stresszhormon szintjét. A vizsgálat során 60 egészséges fiatal felnőtt 14 napon keresztül C-vitamint kapott, míg másik 60 csak placebót. Ezután a kutatók mérték a személyek vérnyomását és kortizolszintjét. Kiderült, hogy akik C-vitamint kaptak, azoknak alacsonyabb volt a vérnyomásuk, és kevesebb pszichés stresszt tapasztaltak.
Mi az alábbi recepttel járulunk hozzá, hogy stresszmentesebb legyen az élete.
Hozzávalók (2 főre):
Elkészítés:
Vágjuk félbe az avokádót és távolítsuk el a magot egy kanállal. Öntsük rá a lime vagy citrom levét, majd a néhány csepp fokhagymával elkevert olívaolajat. Helyezzük a grillre, a forró szén fölé körülbelül 2-3 percig. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Keverjük össze a paradicsomot a sajttal és a bazsalikommal vagy korianderrel, majd töltsük meg a megsült avokádókat.
Ha éhes volt, biztosan segített a fenti recept, hiszen már csak az evés önmagában is csökkenti a stresszt.