Egy finn kutatókból álló csoport azt vizsgálta, hogy a finn fiatalok milyen színeket, érzelmeket és zenéket társítanak a salátához és a steakhez. Az étkezés élményének minőségéhez hozzájárulnak a környezeti tényezők, a körülmények, a színek, az illatok, a tálalás, a hangulat, és még sorolhatnám. Tehát egy étterem esetében nem csak az adott fogást értékeljük, hanem mindent, ami minket körülvesz.
A kísérletből kiderült, hogy a salátához a kivizöld szín, a jazz, a soul és a pop zene, valamint a békesség és az örömteliség érzését társították. Ezzel szemben a steakhez a bordó színt, a jazz, valamint a komolyzenét, és a gyengédséget rendelték a résztvevők.
A Paloznaki Jazzpikniken napközben plédeken ejtőzve élvezhettük a zenét, este pedig a füvön, a csillagok alatt rophattuk a jazzre. A házigazda a Homola Pincészet és a Sáfránkert Vendéglő volt.
A jó hangulatról a pincészet borkínálata gondoskodott, de lehetett vásárolni a környékbeli pincészetek válogatott palackjaiból is.
Nem meglepő tény, hogy a szaglás is hozzájárul az ételek élvezetéhez, hiszen az illatoktól azonnal megindul a nyáltermelés, és sokkal vidámabban harapunk bele a pizzába vagy lángosba. Az orrunk azonban csaló, és ellenünk dolgozik – derült ki a Kaliforniai Egyetemen végzett kísérlet során. A szaglás ugyanis fontos szerepet játszik abban, hogy a szervezet milyen mértékben tárolja el a kalóriákat, vagyis a szaglórendszer és az agyi területek között kulcsfontosságú a kapcsolat.
Noha a patkányokon és egereken végzett kísérlet azt mutatta, hogy a szaglásukat vesztett egyedek ledobták magukról a kilókat, az ember esetében ez veszélyes is lehet; a szaglás elvesztésével megnövekedhet a szimpatikus idegrendszerhez kötődő stresszválasz és a hormonszint.
A mesterséges édesítőszerek súlygyarapodáshoz, elhízáshoz, cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz és a szívbetegségek kialakulásához vezethetnek – derült ki egy kutatásból. A probléma vizsgálata érdekében a kutatók egy hosszú és összetett kutatást végeztek el. A témában megkérdeztük Török Éva dietetikust is, hogy minél teljesebb képet kaphassunk a kérdésben. Az édesítőszereknek azt a célt kellene szolgálniuk, hogy a szigorú diétát tartó emberek is részesülhessenek például egy szülinapi torta elfogyasztásában.
Az elhízást és a vele járó betegségeket számtalan tényező befolyásolja, mint a táplálkozás, kevés fizikai aktivitás, az ülő életmód és bizonyos esetekben a hormonális tényezők.
A látogatók olyan múltidéző dűlőtúrán vehettek részt Etyeken, ahol megismerhették a borvidéket, a helyi ízeket és a régi meséket; a borospince és a sajtüzem látogatása mellett, az a kor is szóba került, amikor még a csőszök vigyázták a szőlőt. A túra során az is kiderült, mire kellett ügyelniük, hogyan fizették őket, és hatékonyabbak voltak-e egy mai riasztórendszernél.
A sajtüzemben nemcsak a kézműves termékeket ismerhették meg, hanem azt is, mi az az oltás, vagy mi fán terem a sajthárfa.
Stresszes időszakban forduljon a természethez, és egy kiadós séta alkalmával majszoljon el egy marék áfonyát, majd ebédeljen párolt spárgát. A stresszcsökkentő szuperételek nemcsak az idegeket nyugtatják meg, hanem jobban is tudunk tőle koncentrálni, kiegyensúlyozottabbnak érezhetjük magunkat. A stressz egyik legnagyobb kiváltó oka a magas vércukorszint, de a magnéziumhiány is okozhat szorongást.
Fogyasszon folsavban, magnéziumban, cinkben és C-vitaminban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket a kiegyensúlyozott hétköznapokért.
Szerencsére a Nébih nem talált nagy problémákat a menzákon; a szakemberek 3253 főzőkonyhát ellenőriztek és minősítettek. A vizsgált konyhák közül csupán 7% kapott jeles minősítést, azonban az ételek minőségével kapcsolatban nem tártak fel súlyos szabálytalanságot.
Az izzasztó hőségben legtöbbször semmit sem kívánunk, legalábbis a vízen és a fagylalton kívül. A következő sütemény azonban nemcsak praktikus, hanem finom és hűsítő is.
Ha nem tud mit kezdeni a rengeteg gyümölccsel, ami felhalmozódott otthon, akkor vegye elő ezt a receptet, mert ez a sütemény bármilyen gyümölccsel finom.
Az elmúlt évek során számos vizsgálat kezdett arra utalni, hogy a zsíros, cukros táplálkozás nemcsak a testre, hanem az elmére is rossz hatással van. Főleg, mivel ezek az ételek olyan agyi reakcióhoz vezetnek, amelynek eredménye végül a depresszió. A Public Health Nutrition folyóiratban megjelent publikáció szerint, a gyorséttermeket gyakrabban látogatók 51%-kal nagyobb valószínűséggel lettek depressziósak, mint azok, akik egyáltalán nem, vagy csak keveset térnek be.
Ám nem feltétlenül csak a gyorsételek tehetnek a depresszióról, hanem több tényező együttes közbenjárása, mint az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás és az alacsony fizikai aktivitás.
Magyaros ízvilágú, természetes alapanyagokból készült tortákat várt az Ipartestület a Magyarország Tortája pályázatra. A szakmai zsűri a háromfordulós értékelés után választotta ki a győztest, ami a Balatoni Habos Mogyoró torta lett, amelyet a SUGAR! Design Cukrászda cukrásza, Vaslóczki Orsolya készített.
Magyarország Cukormentes Tortája Versenyt pedig a Pöttyös Panni nyerte, amit a budapesti Zazzi Cukrászda cukrásza, Varga Margit készített.
Az erős paprika egyik fő vegyülete, a kapszaicin okozza az égető érzést a szájba, a torokban és a gyomorban. Ennek ellenére számos előnye is van: meggátolja a prosztatarák sejtjeinek növekedését. Sőt, ez bármely másik rák esetében is igaz, ellenben az ép sejteket nem támadja meg.
A nyers zöldség tele van C-, B-, K1- és A-vitaminnal, valamint ásványi anyagokkal, különösen káliummal; antioxidáns tartalma pedig megvédi a szervezetünket a szabad gyökök okozta káros hatásoktól.
Az indián legenda szerint egy apró démon lakik a pattogatott kukorica magjában, ami felrobban dühében, maiért felmelegítjük a házát. A popcornt már a nagy felfedezések korában megismerték, Amerikában a fogyasztása viszont akkor kezdett elterjedni, amikor az első televíziók is.
A pattogatott kukoricával alapvetően nincs probléma, ha nem az agyon pálmazsírozott, ízfokozókkal és színezékkel spékelt, előre csomagolt fajtáját választjuk. Lehet kapni sima magokat zacskóban vagy kimérve, amit otthon egy nagyobb lábasban vajon vagy kicsi olajon ugyanúgy ki lehet pattogtatni.
Szívesen ropogtatjuk a jól bevált sörkorcsolyákat, de itt az idő, hogy megkóstoljunk valami újat is. A Sör mi több idén is keresi az ország legjobb sörkorcsolyáját. Három kategóriában – búza, barna és láger sörökhöz társítva – várják a fényképes recepteket szeptember 4-ig.
A legjobb sörkorcsolyák kihirdetéséig pedig három ötletindító receptet is kipróbálhatunk: rántott kovászos uborka, snidlinges-fűszeres mártogatóssal, édes, malacos popcorn és currys kolbász.
A Madách téren, az egykori fehérneműbolt helyén nyílt meg a Wödör Bar nevű hely, amely big size koktélokat kínál. Az itallapon szerepelnek a klasszikusok, így a mentás-lime-os, emellett kérhetünk grapefruitos-szárított citruslevelekkel dúsítottat, piros hűsítőt fagyasztott görögdinnye darabokkal, de ugyanúgy rozét is fagyasztott szőlőszemekkel és jéghideg szódával.
A tulajdonosok nem egy beülős helyet akartak létrehozni, hanem olyan italokat kínálnak, amelyek városnézéshez, romantikus sétákhoz és baráti andalgásokhoz ideális kísérők.