Az éghajlati és domborzati viszonyok mellett a talaj az, ami leginkább meghatározza egy szőlőültetvény minőségét, jellegét. A szőlő hosszú gyökereivel többméteres mélységekbe képes lenyúlni, ezáltal hasznosítani a talajban, illetve az alapkőzetben rejlő ásványi anyagokat. Ezek nagy része a gyümölcsbe is bekerül, és így már érthető is,
miként lehet ugyanannak a szőlőfajtának a bora más és más karakterű a különböző borvidékeken.
A Villányi Vörösbor Fesztivál idejére, október 7-re szervezett kirándulás a legjobb alkalom arra, hogy ezt bárki megtapasztalja, és egy kicsit jobban megismerje a borvidéket. A túra egy elhagyott kőbánya üregéből indul, itt találhatók azok a jura kori ammonitesz leletek, melyek az országban egyedülállóak.
A különleges élmény után egy teljesen más terepen vezet az út: eltűnik a mészkő, a dűlők tetején már csak a hullámzó szőlősorok és az apró présházak kísérik a túrázókat. És mivel egy borvidéki túra nem érhet véget borkóstoló nélkül, a finisben a Sauska Pincészet tételei gondoskodnak arról, hogy az út során megszerzett ismeretek a lehető legélvezetesebb módon ülepedjenek le.
További információ az esemény Facebook-oldalán.