Ha már a mediterrán homokot és napsugarakat nem élvezhetjük, a tengert idéző finom falatokkal azért szárnyra kaphat a képzelet. Ha kísérletező kedvében van, és valami igazán különleges ételt tenne az asztalra hétvégén, még ma szerezze be az alapanyagokat! A séf aranydurbincsot készített algasalátával és borotvakagyló-mártással. A tegnapi Vomberg Frigyes-féle kacsamellrecepthez képest ez valóban bonyolultabb, és hosszabb az elkészítése is, de aki szeret kísérletezni, és szereti a tenger ízeit, annak érdemes megfőznie ezt a fogást.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A halakat pikkelyezzük, kifilézzük és szálkázzuk. Bőrös oldalukat teflonserpenyőben, olívaolajon aranybarnára sütjük. A húsos felét ezután sózzuk.
Halalaplé készítése: a halcsontot sütőben 180 Celsius-fokon aranybarnára sütjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Babérlevelet, apróra vágott édesköményt, póréhagymát, paradicsomot, salottahagymát, tárkony levelet, petrezselyem szárat és fokhagymát teszünk bele. Forrás után gyöngyözve 30-40 percet főzzük, majd szűrjük.
Paradicsomvíz készítése: a paradicsomokat negyedeljük, turmixoljuk, majd textillel bélelt szűrőn át a levét lecsepegtetjük.
Az algákat hideg folyóvízben kiáztatjuk. Kevés halalaplével langyosítjuk, citromlével, frissen őrölt
borssal ízesítjük, tálalás előtt ismét meglocsoljuk olívaolajjal.
Olívaolajon finomra vágott salottahagymát és fokhagymát üvegesre párolunk, rádobjuk a kagylót, megöntözzük vermuttal vagy fehérborral, és lefedjük. Miután a kagylók kinyíltak, leszűrjük egy tálba, és a levet még visszatesszük fedő nélkül felére elfőni. Közben a kagylókat kiszedjük a héjukból, majd apróra vágjuk.
2 rész kagylólébe 1 rész paradicsomvízet és 1 rész halalaplevet teszünk. Ezt a mennyiséget is a felére
lefőzzük (körülbelül 3 dl), ehhez hozzáadunk 1 dl fehér balzsamecetet, majd ismételten a felére forraljuk. Borsozzuk, finomra vágott snidlinget és petrezselymet szórunk bele. Tálaláskor apróra vágott
cukkinit, kápia paprikát és simei gombát szórunk bele, valamint a borotvakagylót. Friss fűszernövényekkel, madársalátával tálaljuk.