Nincs is annál rosszabb, mint a sütés vagy főzés kellős közepén ráeszmélni arra, hogy rosszul mérte fel az alapanyagokat, és valami hiányzik. Persze rögtön jön az életmentő gondolat: irány a bolt! Aztán rájön, hogy nincs ki vigyázzon a lurkókra, vagy a bolt már zárva, és még a szomszédasszony sem tudja kisegíteni. Ez a kisokos megmenti önt a konyhai buktatóktól. Lássuk, mit hogyan tud helyettesíteni a konyhában!
Ha sütés vagy főzés közben azt tapasztalja, hogy elfogyott az olaj, könnyen helyettesítheti például almából vagy avokádóból készült pürével, vajjal vagy banánnal.
A tészta vizébe olaj helyett tehetünk egy kis zsírt.
Sütőpor helyett tökéletesen megteszi egy mokkáskannál szódabikarbóna, az édeskömény helyett pedig az ánizs. Az egy csésze főzőtejszínt is könnyen pótolhatja 1/3 csésze tejjel és 1/3 csésze vajjal. Ha édességet készít, de
kifogyott a tojásból, szintén szóba jöhet az almából készült szósz vagy tojásonként egy érett banán pürésítve, illetve tojásonként 1 evőkanál darált lenmag 3 evőkanál vízben felfőzve, ami hűlés után szépen bezselédesik.
Bár nem a leghétköznapibb alapanyag a konyhában, így valószínű kevés háztartásban figyel a kamrapolcon, de ha mégis van otthon: egy evőkanál vízben elkevert egy evőkanál agaragar is helyettesíthet egy egész tojást.
A zsemlemorzsát pedig helyettesítheti például zabbal, amellyel isteni a rántott hús vagy rántott cukkini. Ha elfogyott a ketchup, pillanatok alatt készíthet otthon is; a hozzávalók: 1 csésze paradicsomszósz, 1 teáskanál ecet és 1 evőkanál cukor.
Az ecet helyett használhat citromlevelet, citromlé helyett pedig fél teáskanál ecetet vagy fehér bort. Egy csésze vaj helyett használjon háromnegyed csésze növényi olajat, egy csésze író helyett pedig egy csésze joghurt vagy egy csésze tej egy evőkanál citrommal a nyerő.