Oprah Winfrey Food, Health and Happiness című szakácskönyve 2017 januárjában jelent meg, és mindenki kitörő lelkesedéssel fogadta. Oprah elmondta, hogy az étel számára az öröm forrása, emellett azonban egy folyamatosan tartó küzdelmet is jelent a kilókkal, ezért szedte csokorba jól bevált receptjeit. A könyv az egészséges táplálkozás mellett egy jobb életet is ígér, hiszen mindkettő rendkívül fontos Oprah-nak; tudniillik az egészséges ételek fogyasztásában is örömünket lelhetjük.
A Food, Health and Happiness azonban nem egy hétköznapi szakácskönyv: megtalálhatóak benne Oprah elmélkedései is, amelyek az ételekkel való kapcsolatáról szólnak. Azt is elárulta, hogy már nem tart szigorú diétát, pedig majdnem húsz kilótól sikerült megszabadulnia. Úgy nyilatkozik erről, hogy mióta rálelt a „tiszta" táplálkozásra, ami annyit tesz, hogy
csak minimális feldolgozott élelmiszert fogyaszt,
azóta nem ragaszkodik erősen a szabályokhoz.
Noha a szakácskönyvben megtalálható ételek ízletesek, egészségesek és könnyen elkészíthetőek, némelyik miatt bizony elég mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Oprah ugyanis
nem sajnálja a pénzt a minőségi alapanyagokra és az egészséges fűszerekre,
így bizonyos receptek igen drága összetevőket tartalmaznak. Ám azért akad néhány, amit mi is bármikor elkészíthetünk; például a gluténmentes muffint.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, majd egy nagy tálban keverjük össze a mandulalisztet, a kókuszt, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat és a sót. Egy másik edényben törjük össze a banánt, egy harmadikban pedig verjük fel a tojásokat, utána keverjük hozzá a vajat, a mézet, az ecetet és a citromhéjat, végül pedig a banánt. Öntsük a keveréket a száraz összetevőkhöz, dolgozzuk össze, azután keverjük el benne a pekándiót, a sárgabarackot és a répát. Béleljük ki muffin papírral a muffin sütőt, majd töltsük meg tésztával körülbelül háromnegyedig. Süssük a desszertet 35-45 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz; a tésztát ellenőrizzük fogpiszkálóval.