Egy kiegyensúlyozott és egészséges étrend fenntartása nemcsak az alakunk, hanem a látásunk miatt is rendkívül fontos. Sajnos, ahogy öregszünk, úgy romlik a szemünk is, ám csökkenthetjük a súlyos szemkárosodás és a különböző betegségek kialakulásának kockázatát, ha megfelelően táplálkozunk.
A szemnek rendkívül sokféle antioxidáns hatású vitaminra és tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon; luteint, zeaxantint, A-, C-, E-vitamint, béta karotint, Ómega-3 zsirsavat és cinket kell rendszeresen fogyasztani. Emellett persze érdemes elkerülni a magas telítettzsír- és cukortartalmú ételeket.
Az egyik olyan élelmiszer, amely a szemünk egészségét szolgálja, a tojás.
A tojássárgája ugyanis A-vitamint, luteint, zeaxantint és cinket is tartalmaz. Az A-vitamin és a cink a szaruhártya, illetve a retina egészségéért felelnek, a lutein és a zeaxantin pedig az öregkori szembetegségekkel vehetik fel a harcot.
A-vitamin-hiányban szenvedőknél először a szürkületi látás, illetve a szem sötéthez való alkalmazkodása romlik, ami akár
éjszakai vaksághoz is vezethet.
Ha a hiány hosszabb ideig fennáll, akkor a látás tovább romolhat, és akár a teljes vakság is kialakulhat.
Mivel a tojás rendkívül sokoldalú, reggelire, ebédre és még vacsorára is fogyaszthatjuk; saláták, szendvicsek kiegészítője lehet, megsüthetjük és megfőzhetjük.
A mandulafogyasztás – E-vitamin-tartalmának köszönhetően – segít megelőzni a korral kialakuló szürkehályogot.
Ehetjük joghurtok, reggeli gabonapelyhek vagy saláták mellé, azt azonban vegyük figyelembe, hogy magas a kalóriatartalma, ezért érdemes napi egy adagra korlátozni a fogyasztást. E-vitamint tartalmaz továbbá a napraforgómag, a földimogyoró és a mogyoró is.
A sárgarépában A-vitamin és béta karotin is van, amelyek segíthetnek megakadályozni a súlyos szemfertőzések kialakulását. Fogyaszthatjuk salátákhoz, levesekhez, turmixokhoz adva, köretként, illetve belekeverhetjük a muffin vagy a palacsinta tésztájába is.
A kelkáposzta luteint és zeaxantint
tartalmaz, a narancs és más citrusfélék C-vitamint, amely hozzájárul a szem ereinek egészségéhez, az áfonyában található erős antioxidáns, az antocián pedig véd a nap káros sugaraitól, illetve a retinát szabad gyököktől.
Az Ómega-3 zsirsav jelentős mennyiségben a tengeri halfajtákban – lazac, tonhal és makréla – található meg.
Fontos szerepet játszik a csecsemők látásának kialakulásában; hiánya összefüggésbe hozható a különböző szembetegséggel.
A szeme egészségéért készítsen kelkáposztás-sárgarépás salátát!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Egy hámozóval vágja vékony szalagokra a sárgarépát. Egy serpenyőben melegítse fel az olajat, öntse bele a póréhagymát, és pirítsa 5 percig.
Adja hozzá a mazsolát, a fokhagymát, a gyömbért, a citromot, fél teáskanál sót, és főzze 1 percig.
Öntse hozzá a sárgarépát, a káposztát, a vizet, majd főzze 10 percig. Keverje hozzá a citromlevet, és sózza, borsozza ízlés szerint.