Estére megjött hozzá a galamb, és ekkor már egy leszakított olajfalevél volt a csőrében. Ebből tudta meg Noé, hogy a víz leapadt a földről.
Láthatjuk, hogy Noé már Krisztus előtt megtapasztalta az olíva csodáját, noha őt a növény jelképe érdekelte elsősorban, és nem a jótékony tulajdonságai. Nem titok ugyanis, hogy a bogyók valódi kincsek a mediterrán étrendben.
Az olívabogyó zsírokban – elsősorban Ómega-9 egyszeresen telített zsírsavban –, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag: káliumot, kalciumot, foszfort, cinket, vasat, sok nátriumot, A-, E-, D- és K-vitamint tartalmaz.
Polifenol-tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő hatású, javítja a csont ásványi sűrűségét, továbbá a kalcium és a foszfor hozzájárul a csontok egészségéhez.
Az egyszeresen-telítetlen zsírsavak és a polifenolok védelmet nyújtanak az érszűkülettel, illetve a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.
Csökkenti a szívinfarktus kockázatát, növeli a jó koleszterinszintet, sőt az olívabogyó még a máj, illetve a belek funkcióit is javítja, és jó hatással van a látásra. A benne található A-vitaminnak köszönhetően javul az éjjeli látás, folyamatos fogyasztásával megelőzhető a szürkehályog, a zöldhályog és a különböző időskori szembetegségek.
Az olívabogyó kezdeti zöld színe az érés során barnára változik, majd feketére, ha teljesen beérett és megpuhult.
A belőle készült olajokkal körültekintően kell bánni, hiszen jelentős minőségi különbségek figyelhetőek meg közöttük:
a legjobb az extra szűz olívaolaj. Amerikában például ez a legtöbbet hamisított élelmiszer.
Az olívabogyót fogyaszthatjuk magában, megtölthetjük például sajttal, jalapenóval, sőt még citrom- és narancsdarabkákkal is. Felszolgálhatjuk köretként, salátákhoz, előételként, rizsételekhez, és még koktél- vagy desszertalapanyagnak is kiváló. Készítsen olívás muffint a hétvégén!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítse elő a sütőt 200 fokra, és bélelje ki a muffinsütőt papírral. Egy edényben keverje össze a lisztet, a sütőport és a borsot.
Külön edényben keverje össze a tejet, a joghurtot, a tojást, az olajat és a fokhagymát; adja hozzá a lisztes keverékhez a felkarikázott olívabogyóval és az apróra vágott sajttal együtt. Tegyen félre néhány karika olívabogyót a muffin tetejére.
Dolgozza össze a keveréket, majd tegye a sütőformába. Díszítse a tetejüket olívakarikákkal, majd süsse 200 fokon 20-25 percig.