A fahéj lelassítja a zsírraktározási folyamatot, csökkenti az egészségtelen táplálkozás okozta szívkárosodás kockázatát, a puffadást, és
segíti az emésztést.
Ezenkívül serkenti az emésztőnedvek termelését, fokozza a vérkeringést, gyorsítja az anyagcserét, tehát zsírégető hatású.
Megfelelő mennyiségben javíthatja a 2-es típusú cukorbetegek vércukor- és koleszterinszintjét. Emellett jótékony hatással van az inzulinrezisztenciára,
kiváló antioxidánsforrás és gyulladáscsökkentő.
Ezenkívül a chicagói Rush Egyetem Orvosi Központjának kutatói egy egereken végzett kísérlet során azt találták, hogy a fahéj javítja a tanulási képességeket és a memóriát is. A vizsgálat során megnézték, mi a különbség a jó és a gyengébb tanulók agya között.
Azt találták, hogy a gyengébb tanulók hippokampuszában kevesebb CREB, vagyis a tanulásban és a memória megfelelő működésében szerepet játszó fehérje van.
A fahéjnak köszönhetően az egerek agyában nőtt a CREB mennyisége, így javult a memóriájuk.
A kutatók szerint ahhoz, hogy ezzel kapcsolatban biztosat állíthassanak, embereken végzett vizsgálatokra is szükség van, viszont az eredmények már így is kecsegtetőek.