Egy korábbi tanulmány során a Toyo Egyetem kutatói kiderítették, hogy a szeder több polifenolt tartalmaz, mint a málna. A polifenolok mikrotápanyagok, amelyek megakadályozzák a szívbetegségek kialakulását. Ez a második legnagyobb halálozási ok Japánban.
Emellett antioxidánsokban is rendkívül gazdag, így csökkenti az érelmeszesedés, valamint egyéb szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az orvosok szerint a rossz koleszterin az érelmeszesedés oka.
A gyümölcsben megtalálható egyéb tápanyagok: folát, rost, B3-, B5-, C- és K-vitamin, kálium.
A K-vitamin-hiány csontritkuláshoz és a csonttörés magasabb kockázatához vezet. Egy csésze nyers szeder csaknem 29 mikrogramm K-vitamint tartalmaz, amely az ajánlott napi beviteli érték több mint egyharmada. Mangántartalma is kiemelkedő: ez az ásványi anyag szintén elengedhetetlen az egészséges csontképzéshez.
A szederben rendkívül sok a C-vitamin is:
egy csészében 30,2 milligramm van. Ez a napi ajánlott beviteli érték fele. Továbbá rostban is gazdag. Az alacsony rosttartalmú étrend olyan emésztési problémákkal jár, mint a puffadás, székrekedés és gyomorfájdalom.
A magas rosstartalmú étrend
csökkenti a koleszterinszintet, elősegíti a rendszeres bélmozgást, táplálja az egészséges bélbaktériumokat, beállítja a vércukorszintet, lassítja a cukorfelszívódást.
A szeder rendszeres fogyasztása javítja a motoros képességeket és a kognitív funkciókat az agyban. Az European Journal of Nutrition tanulmánya szerint polifenoltartalmának köszönhetően nyújt védelmet az agy számára.
A szeder nem csak az egészségügyi hatásait tekintve sokrétű, de még a felhasználása is igen széles skálán mozog.
Ínycsiklandó választás a szarvasmarha szedermártással, de hozzáadhatja salátákhoz, vagy készíthet belőle lekvárt, zselét, jégkrémet és szörpöt is.
Hasonlóan jól illik a natúr krémsajthoz, és még a palacsinta- vagy muffintésztába is belekeverheti.
Amennyiben gyümölcsös likőrt szeretne készíteni belőle, annyi a dolga, hogy összekeveri cukorral, átnyomkodja egy szűrőn egy palackba, majd feltölti brandy-vel, vodkával vagy ginnel.
Sőt az apró gyümölcsöt még pizzafeltétként is használhatja. Próbálja ki!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítse elő a sütőt 230 fokra, és nyújtsa ki a pizzatésztát. Tegye egy sütőbe, majd kenje meg az olívaolajjal.
Egy villa segítségével törje össze a ½ csésze szedret egy tálban, majd oszlassa el a pizzatésztán. Szórja meg parmezán és mozzarellasajttal, majd miután rákanalazta a ricottát, az apróra vágott zöldhagymával és az egész szedrekkel is. Sózza, borsozza ízlés szerint.
Süsse körülbelül 8-10 percig, vagy amíg a teteje megbarnul. Vegye ki a sütőből, és azonnal szórja rá az apróra vágott bazsalikomot.