Ha úgy döntött, hogy Párizsban tölti a nyári szabadságát, semmiképp se mulassza el a Martine Lambert nyújtotta élvezeteket. A fagylaltozó mindössze néhány utcányira van az Eiffel-toronytól, rendkívül ízletes és természetes jégkrémeket, illetve szorbékat kínál.
Persze a fagylalt bölcsője vitathatatlanul Olaszország, így ha a fővárosban pihenünk, jól jegyezzük meg a következő nevet:
Gelateria Della Palma.
Amerre a szem ellát fagylalttégelyek sorakoznak tele gyümölcsös, csokoládés, valamint cukor- és laktózmentes ízekkel. A hely ugyanis összesen 150-féle fagylaltot kínál, mellette rengeteg édesség, csokoládé, cukor és keksz: mintha az édesszájúak Paradicsoma elevenedett volna meg Róma macskaköves utcáin.
És ha már Olaszország, akkor maradjunk itt egy kicsit. Velencében a Gelateria Il Doge kézműves fagylaltjai közül a fügés mascarponét ajánljuk, ám ha a tipikusan olasz klasszikusokat próbálná ki, akkor a stracciatellára és az amarenára essen a választás. A hely körülbelül 20 perces sétára van a Rialtó-hídtól.
Még a helyiek is szívesen utaznak azért, hogy betérhessenek a családi kézben lévő Chalet Ciro fagylaltozóba, a nápolyi Mergellina kikötőben.
A fagylaltok gazdagok, krémesek és frissek. Próbálja ki a fior di lattét, és ha még marad elég idő, akkor jöhet egy jó olasz kávé és egy finom házi sütemény.
A berlini Süßfein fagylaltozó egy rövid sétára található a Berlini Fal emlékműtől. Noha a fagylaltkínálat kiemelkedő a városban, különlegessége, hogy rendszeresen változik, a finom süteményeket sem szabad figyelmen kívül hagyni.
Vajon milyen párost alkot a rózsa a hibiszkusszal, a csokoládé a gyömbérrel és az olajbogyó a citrommal? Münchenben, a Ballabeni fagylaltozóban kiderül.
Miközben az ízek bombaként robbannak szét a szánkban, végigjárhatjuk a környéket, majd betérhetünk a helyi múzeumokba.
Most pedig ugorjunk egy nagyot a térképen, és utazzunk Málta homokos tengerpartjára. A SottoZero mindig új ízekkel kísérletezik, a választék igen széles, a kínálatban cukor- és laktózmentes termékek is vannak.
Szintén izgalmas gasztrokalandokban lehet részünk Málagán, ahol a családi tulajdonban lévő Casa Mira a legtöbb bakancslistára felkerül. Aki egyszer megkóstolja a
narancsos fagylaltjukat csokoládécsipsszel,
az újra vissza akar majd térni ide. Persze nem a fagylalt az egyetlen, amely visszahúzza a turistákat a városba, hiszen a tengerpartja is mesébe illő.
Hasonlóképp van ez Afrodité szülőhelyén, Cipruson is, ahol a Páfosz városában nyaralók nem győzik majd habzsolni az élvezeteket.
A Häagen Dazs kávéjai, desszertje és fagylaltjai
– amelyekből bőségesen van választék – olyan hívogatóak, hogy ha egyszer betérünk a helyre, addig nem fogjuk elhagyni, amíg bírjuk szusszal – vagy pocakkal.
Barcelonában a Gelaaati Di Marco fog mély nyomot hagyni bennünk, ahol nem győzzük majd kivárni a sorunkat. Lenyűgöző ízek, óriási választék és kedves kiszolgálás – nem véletlenül emlegetik a város legjobb fagylaltozójaként. Egy tanácsot azonban érdemes megfogadni: ne az utolsó nap nézzen be először, mert sajnálni fogja, hogy nem tud visszamenni.