A Pao de Lo talán az egyik legismertebb desszert Portugáliában, amelynek története a 15. századra nyúlik vissza. Általában a katolikus vallási ünnepek alatt készítették, mint a karácsony vagy a húsvét.
Ez a középkorban az apácák feladata volt az ország egész területén.
Receptjét a 16. században vitték el Japánba az első portugál tengerészek. A desszert ott is nagy népszerűségnek örvendett, nem véletlenül formálták át a saját képükre, és adtak neki új nevet. Ez volt a Kasutera. A Pao de Lo Francia- és Olaszországban is ismert,
génoise, illetve pan di Spagna néven.
Persze hozzánk is eljutott a könnyű desszert híre, és ahogy a többi nemzet, mi magunk is átkereszteltük. A Pao de Lo nem más, mint a piskóta.
Mint minden portugál sütemény, rendkívül gazdag tojásban. Az eredeti recept 24 tojássárgáját, 6 tojásfehérjét, 2 és ½ csésze cukrot és 1 csésze lisztet ír, amelyeket kézzel kevertek össze, majd vertek fel. Ezt addig csinálták, amíg a tésztája könnyed, krémes és levegős lett. Manapság már géppel dolgoznak, és persze kevesebb tojást tesznek bele.
Portugáliában teával és rebarbara- vagy málnalekvárral fogyasztják ám a limonádé is jól illik hozzá. Tökéletes választás, ha nincs elég időnk bonyolultabb desszertet készíteni, viszont valamivel szeretnénk megkínálni a vendégeket.
Próbálja ki a portugál receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítse elő a sütőt 176 fokra, azután verje a tojásokat nagy sebességen körülbelül 20 percig. Közben folyamatosan adja hozzá a cukrot.
Keverje össze a lisztet, a sütőport és a sót, majd fokozatosan, folyamatos keverés mellett ezt is adja hozzá. Végül pedig dolgozza bele a citromhéjat.
Öntse egy olajjal kikent tortaformába, és süsse 30-35 percig. Amint megsült, hagyja hűlni 10 percig, utána vegye ki a formából.
Fogyassza házi lekvárral és forró teával.