Tésztát főzni pofonegyszerű dolognak tűnik, ám mégis létezik néhány olyan alapszabály vele kapcsolatban, amit nem árt betartani ahhoz, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Ilyen például a mennyiség kérdése. A receptkönyvek általában az olasz tésztagyárak ajánlásai alapján írják azt, hogy 100 gramm spagetti a szükséges mennyiség egy adag ételhez, vagyis fejenként ennyivel muszáj számolni. És ennyi valóban kell is. A főzéséhez pedig legalább tízszeres mennyiségű vízre van szükség, azaz adagonként egy literre.
Fontos az is, hogy a tésztát kizárólag a már forró, lobogó vízbe tegyük főzni. Ha előbb kerül az edénybe, nem fő, csak ázik, az pedig árt a minőségnek. Az igazi olaszok úgy tartják, olyan sós vízben kell megfőzni, mint amilyen a tengervíz, szóval ne sajnáljuk a sót belőle. Olajra viszont egyáltalán nincs szükség – legalábbis ennél a műveletnél még biztosan. Ha jó minőségű a tészta – és ez a napjainkban kapható tészták szinte mindegyikére elmondható -, olaj nélkül sem fog összetapadni a vízben. A legfontosabb szabály pedig a kóstolás.
Ahhoz, hogy valóban al dentére készítsük a tésztát – azaz ne főzzük szét – csak a saját érzékszervünkre hagyatkozhatunk,
a csomagolásokon feltüntetett főzési idők ugyanis csupán irányadók. A tészta főzővizéből pedig mindig tegyünk félre egy kicsit, a szósznál ugyanis még szükségünk lehet rá.
A fentiekből is látszik, hogy sok múlik a tészta minőségén. Ezért is teszteltünk több, itthon kapható spagettit, hogy kiderüljön, melyik az, amelyiket nyugodt szívvel megvehetjük, mert nem azon fog múlni a vacsoránk sorsa. A sokféle étkezési igényt figyelembe véve teszteltünk hagyományos tésztákat, gluténmentes és teljes kiőrlésű spagettit is.
A tésztákat egyformán készítettük, forrásban lévő, sós vízbe tettük mindegyiket, olajat viszont nem tettünk a vízbe.
Többször is kóstolgattuk főzés közben, hogy valódi al dente tésztát kapjunk, valamint megnéztük azt is, mennyire tapad rájuk a szósz. A tésztákat 1-től 10-ig terjedő skálán pontoztuk. Az íz és az állag mellett az összpontszámba belevettük az ár-érték arányt is, mivel igen nagy a szórás a termékek között, és ezzel is segíteni szerettünk volna a választásban. Bár a tészták különbözőek voltak, egyvalamiben megegyeztek: főzés során egyik sem tapadt le a fazék aljára.
Aldi Carloni Spaghetti
A leggyengébben szerepelt az összes közül. A feltüntetett 7-8 perc főzési idő kevés, még 8 perc után is kemény belül a spagetti, ropogott a fogunk alatt, később viszont már gumis volt. A szósz nem igazán tapadt rá, és igencsak lisztes íze volt. Az alacsony ár itt alacsony minőséget is jelent.
Összetevők: durum búzadara, nyomokban tojást és szóját tartalmazhat
Átlagár: 199 Ft.
Összpontszám: 3 pont
Tesco Spaghetti
A csomagolás szerint Olaszországban készült, de őszintén megvallva nem tűnik olasznak. A feltüntetett főzési idő 10-12 perc, bár 10 perc bőven elég neki. A hardcore al-dente rajongók jobban járnak, ha egy perccel korábban kiveszik. Bár főzés közben nem tapad a fazék aljához, kivételkor nagyon ragadós, iszonyú nehéz bánni vele, érdemes azonnal szószba forgatni. Az olcsóbb spagettik közé tartozik, ám ezért az összegért, már kapunk jobb minőséget.
Összetevők: durum búzaőrlemény
Átlagár: 250 Ft.
Összpontszám: 5 pont
Gyermelyi Vita Pasta Spagetti
Főzés közben ezt a tésztát is kóstolgatni kell, ha al dentére szeretnénk készíteni, mert a feltüntetett főzési idő – 8-10 perc – sok. Nyolc percnél egy másodperccel sem szabad tovább főzni, 10 percnél pedig már nagyon szétfő. Íze jó, a szósz viszont kevésbé tapad rá. Ez ugye azért rossz, mert a fogás „lényege" ott marad a tányér alján.
Összetevők: tésztaipari durum búzadara, ivóvíz, tojást nyomokban tartalmazhat
Átlagár: 400 Ft.
Összpontszám: 5 pont
Spar Spagetti
Az eredeti spagettitészta tojás nélkül készül, ezen viszont a csomagolás is hirdeti, hogy 4 tojásos. A csomagoláson a főzési idő 9-11 perc. Itt az alsó határt kell figyelembe venni, akkor jó a tészta állaga, ahogy tovább főztük már gumis lett és tapadt. A csomagoláson felhasználási javaslat is van, miszerint tegyünk olajat a főzővízbe, és ha kész, öblítsük le hideg vízzel. Ezek közül egyikre sincs szükség, ha jó minőségű a tészta; akkor a főzés során nem oldódik ki belőle sok keményítő (utóbbi teszi a főzővizet tejszerűvé). Főzés közben nem tapadt össze.
Összetevők: tésztaipari búzaliszt, tojás
Átlagár: 225 Ft.
Összpontszám: 5 pont
Panzani Spaghetti
A többi tésztához képest jóval vékonyabb, ezért is rövidebb a főzési idő. Hét perc alatt „haraphatóra" fő, egyébként ez a csomagoláson feltüntetett főzési idő alsó határa is. Vigyázni kell, mert akár egy perccel tovább főzzük, már jelentősen puhább, és ha a szósz is forró, könnyen el is ronthatjuk az élményt. Az íze jó, a szószt is jól felveszi. Ha vastagabb lenne, magasabb pontszámot adtunk volna neki.
Összetevők: 100 százalék durumbúza dara
Átlagár: 500 Ft.
Összpontszám: 7 pont
Lidl Combino Spaghetti
A legjobb ár-érték arányú spagetti a sorban. A csomagoláson „Authentic Italian" felirat található, ami bizakodásra adhat okot, ám tüzetes átolvasás után sem találtuk meg a gyártót sehol a zacskón, csak a forgalmazót. A tészta ízében és minőségében felveszi a versenyt az olaszokkal, például a Colavitával, egyedül a szósz tapad rá kevésbé.
Összetevők: durum búzaőrlemény, nyomokban tojást és szóját tartalmazhat
Átlagár: 200 Ft.
Összpontszám: 7 pont
Martelli Spaghetti
A másik prémium minőségű, igazi olasz spagetti, ami szintén csak a Culinaris boltjában kapható. Családi vállalkozás készíti a tésztát, a csomagolás szerint 1926 óta. Cégről, a történetükről rengeteg információ van a csomagoláson, ám a főzési időről semmi. Ezért bizony kóstolgatni kell, nincs mese. A tészta szárazon is jóval vastagabb az átlagnál, ezért 12 perc főzési idő kell neki. Az egyetlen igazi, extra hosszúságú spagetti a sorban: pontosan kétszer akkora, mint az átlag spagettik, félbehajtva találjuk a szálakat a tasakban. A másik olasz prémiummal összehasonlítva ez kissé ragadósabb, a szósz viszont nagyon jól tapad rá, valószínűleg épp emiatt. Az ára ennek is csillagászati.
Összetevők: durum búzadara
Ára: 1390 Ft.
Összpontszám: 8 pont
Colavita Spaghetti
A csomagoláson lévő 8 perc főzési idő egy kicsit kevés, még egy percet rá kell számolni, hogy igazi al dente legyen. Finom, jó az állaga, és tapad rá a szósz is. Közepes árfekvésű tészta, és ezért az árért nagyon jó minőséget kapunk.
Összetevők: durum búzadara, ivóvíz
Átlagár: 420 Forint.
Összpontszám: 8 pont
Cerbona Durillo Spagetti
A csomagoláson lévő 6-9 perc főzési idő igen tág időtartam, így kíváncsian kóstolgattuk főzés közben. A hat perc természetesen nagyon kevés, teljesen nyers volt még akkor, de a 9 perc tökéletes. Íze, állaga jó, tapadt rá a szósz. Jó ár-érték arány.
Összetevők: durum búzaőrlemény, a termék tojást tartalmazhat
Átlagár: 259 Ft.
Összpontszám: 8 pont
Barilla Spaghetti no. 5
A csomagoláson szereplő No. 1 in Italia megállja a helyét, bár Olaszországban nyilván találunk ennél jobbat nemcsak a kézműves tészták, hanem a nagyipariak között is, de ez az a tészta, amivel a kezdők is simán boldogulnak. Nem tapad, ha betartjuk a főzési időt, időben leszűrjük, valóban egy al dente tésztát kapunk. A gyártó mindenképpen azt javasolja, hogy a főzővízbe ne tegyünk olajat, így a szószt is jól felveszi. Ez valóban megállja a helyét. Íz, állag szempontjából jól szerepelt.
Összetevők: durum búzaliszt, ivóvíz
Átlagár: 500 Ft
Összpontszám: 10 pont
Rustichella d'abruzzo – Pasta di Semola di Grano Duro
Kíváncsiak voltunk igazi olasz, prémium minőségként árult spagettira is, hogy tényleg annyival jobb-e, mint a többi, idehaza kapható tészta. Bár nem széles körben érhető el (csupán a Culinaris boltjaiban lehet kapni), beválogattuk a tesztbe, éppen az összehasonlítás miatt. Egyébként mindenkinek ez tetszett a legjobban, szinte úgy is fogalmazhatnánk, hogy tökéletes, ám borzalmasan magas az ára. A tészta amint beleér a forró vízbe, azonnal belehajlik. A csomagoláson feltüntetett 9-11 percnek pont a közepén, 10 perc főzés után lesz al dente. A tészta megvastagodik a főzés során, ezért is lett a kedvenc, hiszen fantasztikus élmény beleharapni. A szósz is jól tapad rá.
Összetevők: durum búzadara, víz
Ára: 1300 Ft.
Összpontszám: 10 pont