Jubileumi alkalmat ünnepel a Magyar Ízek Vására, ezért a szervezők még több ingyenes kóstolóval, gasztronómiai bemutatóval és programmal várják az érdeklődőket. A vásárra körülbelül 80 kistermelő érkezik több 1000 termékkel: finom friss sonkák, kolbászok, ízletes füstölt húsáruk, kézműves tejtermékek, sajtok, fűszerek, zöldségkrémek, gombakészítmények, zöldségek, lekvárok, édességek, bor-, sör- és pálinkakülönlegességek vonulnak fel a standokon.
A Magyar Ízek Vására a sertéshúst népszerűsítő kampány következő állomása, amelyet az Agrármarketing Centrum indított: érdekes bemutatók, látványfőzések is várják a látogatókat,
amelyekbe bárki szabadon bekapcsolódhat.
A rendezvény szakemberei és szakértői emellett jó tanácsokkal látják el a látogatókat a sertéshúsról, szombaton pedig Antal Emese dietetikustól, a TÉT Platform szakmai vezetőjétől lehet kérdezni.
A sertéshúsok és a belőlük készült ételek értékes, az emberi szervezet számára fontos tápanyagokat, többek között fehérjéket, B vitaminokat, jól hasznosuló vasat, rezet és cinket tartalmaznak. A kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás részei, kiemelten a gyermekek, várandós és szoptató anyák, illetve nagy fizikai munkát végzők esetében fontosak.
– foglalt össze néhány fontos tételt a szakember.
A húsétel zsírtartalmára hatással van az alkalmazott konyhatechnológia is. A sertéshúsok emészthetőségét a különböző ételkészítési módok (például sütés, főzés, párolás) során jellemző hőhatások javítják, amely az állatok életkorától, az ezzel együtt változó kötőszövetek minőségétől is függ. A fiatalabb állatok húsa általában könnyebben emészthető.
A 15. jubileum alkalmával mindezeken túl színes gyermekprogramok, gólyalábasok, bábszínház, zenés-táncos műsorok, kézműves foglalkozás várja a kisebbeket.
A Magyar Ízek Tavaszi Vásárát március 3-4-én rendezik meg a Várkert Bazárban.