A skót gasztronómiáról legtöbbünknek a haggis – ami a töltött birkagyomor – és a whisky jut eszébe, de bőven tartogat még érdekességeket Gordon Ramsay hazájának konyhája. A nemzetközi fogások rajongói egy kis kreativitással könnyedén összeállíthatják a saját skót menüjüket. Ha a híres nemzeti ételükhöz, a töltött bendőhöz nem állna rendelkezésünkre elég birkabelsőség és maga a bendő, a következő, egyszerűbb fogásokkal is megidézhetjük Skócia ízeit.
Ha egy igazi, hamisítatlan skót reggelire vágyunk, akkor kolbász, szalonna, véres hurka, tojás és paradicsomos bab kerüljön a tányérunkra. A skótok kenyér helyett gyakran fogyasztanak zablepényt, amit zabliszt, só, szódabikarbóna, olaj és víz keverékéből 20 perc alatt elkészíthetünk. Az alakjukért aggódóknak általában nem kedvez a hagyományos skót konyha, de hurka és szalonna helyett választhatják a szintén népszerű zabkását is.
Hús, krumpli, tészta, forró olaj – ezekkel a hozzávalókkal már nem foghatunk mellé, ha skót úrként szeretnénk az ebédlőasztalhoz ülni.
Készítsünk pásztorpitét, amely a húsos ragu és krumplipüré házasításából született, vagy klasszikus skót tojást. A szigetországban street foodként is hódító, fűszeres húsba töltött, és bő olajban kisütött főtt tojással a húsvéti menüt is pikánsabbá tehetjük.
Érdemes kipróbálni a póréhagymás kakaslevest, vagyis a cock-a-leekie-t is, amit manapság főleg csirkéből készítenek. Sőt, nemcsak egy jó leves melegíthet át ezekben a fagyos tavaszi napokban, hanem
az aperitifként és digestifként egyaránt fogyasztható skót whisky is.
Az uzsonnát és a vacsorát sem érdemes elaprózni: az ötórai tea mellé elmajszolhatunk egy-egy shortbreadet, vagyis liszt, vaj és cukor keverékéből készített vajas süteményt, de megédesíthetjük a délutánt néhány édes zsemlével is. A kettévágott scone legautentikusabb tölteléke a narancslekvár, amit háromszáz évvel ezelőtt egy pórul járt skót zöldséges felesége talált fel:
a derék asszony egy rakomány keserű narancstól mentette meg férjét leleményességével.
Készítsen skót tojást, és nyűgözze le a locsolkodókat!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Főzzük a tojásokat forrástól számítva körülbelül 5-6 percig, azután hűtsük le hideg vízben, és pucoljuk meg. Vágjuk apróra a vöröshagymát és a petrezselyemzöldet, utána a száraz zsemléket áztassuk vízbe, majd alaposan nyomkodjuk ki. Tegyük egy tálba a darált húst, a zsemléket, a vöröshagymát, a petrezselyemzöldet, a fokhagymagerezdeket, ízlés szerint fűszerezzük, végül gyúrjuk össze.
Az így kapott húsos keverékbe csomagoljuk be a tojásokat, utána panírozzuk be: egymást követően
forgassuk meg lisztben, 2 db felvert tojásban és zsemlemorzsában. Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, végül süssük aranybarnára.