A kanadai kutatók összesen 18 közzétett, random kísérletet vizsgáltak át, összesen 837 résztvevővel, hogy meghatározzák a mandulafogyasztás hatását a vér lipidszintjére. Rájöttek, hogy a mandula nagymértékben
csökkenti a rossz koleszterinszintet
valamint a trigliceridszintet is, azonban nincs hatással a jó koleszterinszintre.
A trigliceridek neutrális zsírok, amelyeknek értéke leginkább a túlsúlyos embereknél magas.
Az eredmények alátámasztják azt az állítást, amely szerint a diófélék fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
A kutatók azt javasolják, hogy a mandula és más diófélék legyenek az egészséges táplálkozás részei.
A szív egészségéhez azonban a zöldség- és gyümölcsfogyasztás is hozzájárul.
Készíthetünk például humuszt, amelybe belemárthatunk sárgarépa-, uborka- és zellercsíkokat. Ez egy kiváló lehetőség arra, hogy több zöldséget fogyasszunk. Ezek az összetevők alacsony koleszterin-, zsír-, kalória- és nátriumtartalmúak, a humuszban lévő rostok, fehérjék és antioxidánsok pedig védik a szívet.
Ha nem szereti a humuszt, próbálja ki a következő egyszerű és gyors receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Szedje szét a graferuitot gerezdekre, szedje le róla a vékony, hártyás réteget is.
A közben kifolyt levet gyűjtse egy tálba.
Keverje hozzá az olívaolajat és a limelevet.
Adja hozzá a vegyes salátát, és forgassa meg benne.
Tálalja a salátát avokádószeletekkel, grapefruitszeletekkel, zöldhagymával és mandulával.
Sózza, borsozza ízlés szerint.