Íme egy jó hír azoknak, akiknek nincs túl sok ideje

kenyér
Vágólapra másolva!
Az ízletes, ropogós házi kenyér egy igazi élvezet. Mi választjuk meg az összetevőket, pontosan tudjuk, mi van benne, és nem kell amiatt aggódnunk, milyen mesterséges anyagokat viszünk be a szervezetünkbe. Na, de vajon hogyan kell jó kenyeret sütni? Mit tegyünk, ha nem kel meg? Vagy, ha nincs túl sok szabadidőnk?
Vágólapra másolva!

A kenyér egy fontos alapélelmiszer. Annak idején a családok maguk készítették saját kovászból és lisztből, ám akkor beköszöntött a pékségek és a bolti kenyerek korszaka. Rövid időn belül egyre többen hagyták el ezt a munkát, és mentek inkább a pékhez.

Most pedig egyre többen térnek vissza a régi megszokáshoz, és készítik el otthon mindennapi kenyerüket.

Ennek általában valamilyen érzékenység, allergia az oka, vagy a vásárlási lehetőségek hiánya, esetleg az igény, hogy valódi kenyér kerüljön az asztalra.

Forrás: Shutterstock

Kenyérsütés otthon

Sokan azt hiszik, kenyeret sütni ördöngösség, pedig valójában nem az. Azért vesz sok időt igénybe, mert a tésztának meg kell kelni, de valójában nagyon egyszerű a dolgunk.

Amennyiben nincs túl sok időnk, érdemes beszerezni egy kenyérkészítő gépet,

amely a modern háztartások sajátja. Az elkészítési és sütési idő ugyan nem rövidül, viszont miután megtöltöttük a gépet, csak annyi a dolgunk, hogy várunk – közben csinálhatunk, amit akarunk

Amennyiben nem áll rendelkezésünkre kenyérsütő gép, kénytelenek vagyunk a hagyományos módszerrel csinálni: a sütőben.

Labor a konyhában

Az igazi kenyér kovásszal készül. Ez tény. Viszont: sokkal több időt is vesz igénybe, amelyet nem biztos, hogy sokan rá tudnak áldozni.

Jó hír azonban, hogy enélkül is készíthetünk finom kenyeret.

Még szerencse, hiszen ugyan ki érne rá munka, család, háztartás és gyerekek mellett baktériumokat tenyészteni, majd újra- és újrakeleszteni?

Kovász helyett használhatunk élesztőt, de azon se lepődjünk meg, ha a recept sütőport vagy szódabikarbónát ír elő.

Forrás: Shutterstock

Miért nem kel meg a kenyér?

Amennyiben élesztővel dolgozunk, néhány fontos dolgot érdemes szem előtt tartani – kezdő szakácsként. Különben ott állunk majd a konyha közepén, és tanácstalanul meredünk a keletlen tésztára, miközben azt kérdezzük: de hát miért?

Az egyik oka lehet, hogy az élesztő túl régi,

a másik pedig, hogy a víz, amiben fel akarjuk futtatni, túl meleg. A 40 fok körüli víz a megfelelő, ha ennél melegebb, elpusztulnak az élesztőgombák.

Probléma lehet továbbá, hogy túl hideg van a konyhában. Nyáron kenyeret sütni igazi öröm, hiszen meleg van, a levegő pedig párás. Télen érdemes a tésztát a kandalló vagy a konvektor közelébe tenni.

A forró víz mellett a másik élesztőgyilkos a só. Sose adjunk több sót a recepthez, mint amennyit ír, valamint, sose öntsük egymásra a sót és az élesztőt a keverőedényben. Menjünk tovább: túl sok a liszt.

Így a tészta merev és száraz lesz,

nem kap elég folyadékot az élesztő, nem fog megkelni a kenyér.

Amennyiben teljes kiőrlésű gabonákból készült vagy más alternatív liszteket használunk, szintén nem lesz könnyű dolgunk.

A glutén hiánya miatt ugyanis nehezebben kel majd meg a tészta. Ha először használunk más lisztet, mint amivel eddig dolgoztunk, inkább nézzük meg, hogyan kell vele sütni: használjunk olyan receptet, amelyek kifejezetten az alternatív lisztekhez készültek.

Forrás: Origo

Házi kenyér

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 2 teáskanál só
  • 7 g instant élesztő
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 300 ml víz

Elkészítés:
Keverje össze a lisztet, a sót és az instant élesztőt egy nagy tálban.
Készítsen a közepébe egy bemélyedést, oda öntse az olívaolajat és a vizet. Jól keverje össze.
Ha a tészta kissé merev, adjon hozzá még 1-2 evőkanál vizet.
Gyúrja 10 percig egy enyhén lisztes munkafelületen.
Miután a tészta simává válik, tegye egy kiolajozott tálba, fedje le konyharuhával, és tegye félre 1 órára.
Ha letelt az idő, vegye ki a tésztát a tálból, tegye sütőpapírra, formázzon belőle kör alakot, majd hagyja a duplájára dagadni.
Melegítse elő a sütőt 220 fokra.
Szórja meg a kenyeret liszttel, vágjon egy 6 centiméteres keresztet a tetejére egy éles késsel, és süsse 25-30 percig, vagy amíg aranybarna lesz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről