A sáfrányvirágnak csupán a bibéjét használják fel, ami azt jelenti, hogy 450 gramm fűszerhez körülbelül
75 000 virágra van szükség.
Ráadásul a betakarítás és a szárítás is költséges, mivel kézzel végzik.
A sáfrányvirág ugyanolyan kényes, mint maga a bibéje, ezért csak nagyon specifikus körülmények között nő, és évente csak egy hétig virágzik. Száraz, napsütötte helyen, gazdag talajban érzi magát a legjobban.
Az indiai, az iráni és a spanyol sáfrányok a legnépszerűbbek.
Drágaság ide vagy oda, az emberek szívesen áldoznak a sáfrány oltárán egészségügyi előnyei és különleges íze miatt. A kutatások szerint a sáfrány javítja a hangulatot és még a fogyásban is segíthet, mert csökkenti az étvágyat. Emellett erős antioxidáns, amely segít semlegesíteni a szabad gyököket.
A múltban az ókori görögök, a kínaiak és az indiánok mindenre használták a parfümkészítéstől egészen a gyógyításig.
A sáfrányt is gyakran keverik össze más fűszerekkel, mint a paprika vagy a kurkuma, ezért érdemes megbízható forrásból vásárolni.