A BMC Public Health legújabb tanulmánya szerint az élelmiszerek nemcsak a gyermekek egészségére vannak hatással,
hanem a szellemi és érzelmi jólétére is.
A vizsgálatban 7 675 2 és 9 év közötti, nyolc európai országból származó gyermek vett részt.
A kutatók a gyermekek étrendminőségének mérése mellett a szülőknek szánt kérdőív segítségével más adatokat is megvizsgáltak, mint a súly, a magasság és a mentális jólét (önbecsülés, családdal való kapcsolat stb.).
Két évvel később az első mérés és adatgyűjtés után az eljárást megismételték.
Minden gyermek kapott egy úgynevezett HDAS-pontot. A HDAS-pontrendszer a táplálkozási irányelveket veszi alapul – az édességek és a zsírok bevitelének korlátozását, illetve a gyümölcsök és zöldségek beépítését az étrendbe. Minél magasabb volt valakinek a HDAS-pontja, annál egészségesebben étkezett.
Ennek alapján megállapították, hogy a táplálék minősége és a pszichoszociális jólét között kétirányú kapcsolat van:
az egészségesen táplálkozó gyermekek stabilabbak társadalmi, érzelmi és pszichológiai szempontból, mint azok a társaik, akik szülei nem figyelnek az egészséges étrendre.
A magas HDAS-pontot kapott gyerekeknek jobb volt az önbecsülésük,
és kevesebb érzelmi problémával küzdöttek, illetve két év elteltével is jóval kevesebb gondjuk és érzelmi terhük volt, mint kortársaiknak.
Illetve az eleve mentálisan stabil gyerekek inkább választják az egészséges ételeket, mint azok, akik alacsony önbecsüléssel rendelkeznek, vagy gyakran bántják őket.