A chiamagok megvédhetnek a méhnyakrák és az emlőrák kialakulásától a bennük lévő elsődleges zsírsavnak,
az alfa-linolénsavnak (ALA) köszönhetően.
Egy 2013-as tanulmány számolt be arról, hogy az alfa-linolénsav úgy pusztítja a rákos sejteket, hogy az egészséges sejtekre nincs negatív hatással.
Mivel a magok sok rostot, fehérjét és ómega-3 zsírsavat tartalmaznak, rendszeres fogyasztásukkal csökkenhet a szívbetegségek kockázata.
Emellett támogatják az egészséges szívműködést, csökkentik a rossz koleszterinszintet és a vérnyomást.
A bennük megtalálható tápanyagok egy része erős gyulladáscsökkentő. Az aztékok úgy vélték, hogy a chiamagok segítenek az ízületi gyulladás enyhítésében.
Mivel még az immunrendszer egészséges működését is támogatják a bennük lévő antioxidánsoknak köszönhetően, jobb lesz a szervezet ellenálló képessége.
Nem csoda, hogy a chia szó erőt jelent.
Csakúgy, mint a maják, az aztékok is chiamaggal növelték a kitartásukat és az állóképességüket. Ezt érdemes lenne a modern világ sportolóinak is kipróbálni.
Végül, de nem utolsósorban antioxidánstartalmuk miatt védik a szervezetet az oxidatív stressz káros hatásaitól,
illetve a bennük található tápanyagok nemcsak a bőr fiatalságát őrzik meg, hanem a haj egészségét is.
Próbálja ki a következő receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Keverje össze jól a hozzávalókat egy tálban – a legjobb egy befőttesüvegben –, majd tegye a pudingot minimum 4 órára hűtőbe. Fogyassza friss gyümölcsökkel.