A glikémiás index egy számérték, amely azt mutatja meg, hogy az egyes alapanyagok milyen hatással vannak a vércukorszintre:
milyen gyorsan emelik meg azt.
Úgy is mondhatnánk: azt mutatja meg, hogy milyen gyorsan emésztjük meg az ételeket.
A glükóz egy egyszerű cukor, amely az energiát adja. Ezt ételekkel visszük be. A vér az, amely elszállítja a cukrot a sejtek és a szövetek számára. Ezért hívják vércukorszintnek.
Ha magas glikémiás indexű ételt eszünk, megemelkedik a vércukorszint, így gyorsabban jutunk energiához.
Ám ez nem olyan jó dolog, mint ahogy hangzik, mert ez az energialöket elég kevés ideig tart ki. Vagyis: gyorsan megemésztjük az ételt, kapunk egy csekély ideig tartó energialöketet,
majd hamarosan újra azt érezzük, hogy éhesek vagyunk.
Mi történik ilyenkor? Újra a hűtőhöz lépünk, és megint eszünk. Ha nem jól választjuk meg az ételt, akkor hamarosan újra éhesek leszünk, és újra eszünk. Utána pedig azt vesszük észre, hogy megnőtt a nadrágméret.
Mivel a magas glikémiás indexű ételekben túl sok glükóz van, a szervezetünk felhasználja azt, amire szüksége van, a többit pedig zsírként tárolja. Ez pedig súlyos esetben keringési zavarokhoz, cukorbetegséghez és elhízáshoz is vezethet.
Az ételeket és az italokat három csoportra lehet osztani: alacsony, közepes és magas glikémiás indexűek. Az alacsony tételek értéke 1-55-ig, a közepeseké 56-69-ig, a magasaké pedig 70-től terjed.
A szakemberek szerint az alacsony glikémiás indexű ételek 30 percig és 1 óráig maradnak a gyomorban, ám nem emelik meg a vércukorszintet.
Ráadásul a zöldségeket például gyorsan emésztjük meg, de ezek olyan tápanyagokkal vannak tele, amelyekre a szervezetünknek szüksége van.
Vannak olyan ételek is, amelyeknek nincs glikémiás indexértékük, mert nem tartalmaznak szénhidrátot.
Ettől függetlenül eltarthat egy ideig, míg a gyomor megemészti. A húsok, mint a csirke, bárány vagy sertés, emésztése 2-5 órát is igénybe vehet. A halak és a tenger gyümölcsei 40 percet vagy 1 órát töltenek a gyomorban.
Az alacsony glikémiás indexű ételek: zöld leveles zöldségek, főtt vagy nyers répa, zöldségleves, a legtöbb gyümölcs, mint az alma, a narancs, a mangó, barackbefőtt, almalé és narancslé, illetve a teljes kiőrlésű gabonák és az ebből készült péksütemények és tészták, valamint a kukorica. Továbbá a teljes tej, a joghurtok, a kesudió, a csicseriborsó és a legtöbb hüvelyes.
Közepes glikémiás indexű ételek: édesburgonya, tök, banán, datolya, kivi, ananász, görögdinnye, főtt barnarizs és kuszkusz. Emellett a gabonapelyhek és a müzlik, a méz, a popcorn és a csipszek.
Magas glikémiás indexű ételek: főtt burgonya, krumplipüré, egyszerű szénhidrátok, mint a rizs és a fehér kenyér, illetve a zabkása és a tejberizs.