Végig tud kóstolni 100-féle kastélyos bort?
![bor](https://cdn.origo.hu/2023/12/GUUyvQ3XfHF2xFX_B61X9IBzoj6wQFIfdxeGeVLMU2I/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2I5ZGFhZjRjYzZlODQ5MzdiYWNmMGZjOTU1YTc3YzA3.webp)
A pénteken kezdődő, kétnapos rendezvényen arra számítanak, hogy több mint kétszáz bormintát neveznek majd a fesztivál versenyére, és a tavalyi évhez hasonlóan a határon belüli borászok mellett
délvidéki, erdélyi és felvidéki termelők is részt vesznek a megmérettetésen
– mondta a szervező, Polgár Zoltán, a Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesületének tiszteletbeli alelnöke az MTI-nek.
A nevezéseket a verseny kezdetéig fogadják el. A borokat hét bizottságban 66 szakember bírálja majd el. A legjobb siller mellett kiválasztják a legkiválóbb paksi sillert is – tette hozzá.
A siller – más néven kastélyos bor – a rozé boroknál sötétebb, a vöröseknél világosabb borfajta, és kizárólag kék szőlőből érlelik.
A paksi siller – amit a Duna-parti városban hagyományként megőriztek – kék és fehér szőlő összeszüreteléséből készül.
A siller a rozéra jellemző jegyeket elhagyja, enyhén vörösborjellegű, a tanninokat lehet érezni, de nem hangsúlyosan – jellemezte a bort az egyesület alelnöke. A múlt században rendkívül népszerű volt a borfajta,
amelynek paksi változatát az 1930-as években a fővárosban 35 kocsmában mérték.
Az idei fesztivál első napján a Sárgödör téren nyitott pincék várják a borbarátokat. Szombaton ingyenes kóstolót tartanak a verseny 100 legjobb siller borából, emellett bográcsos ételek versenyét és pogácsasütő versenyt is rendeznek. A programot mindkét napon koncertek kísérik.