Az American Medical Association folyóiratában közzétett tanulmány szerint a súlycsökkenésnek valójában
sokkal kevesebb köze van a kisebb adagokhoz,
mint ahogy eddig gondoltuk. Ehelyett a tanulmány rávilágított arra, hogy a finomított gabonák, a feldolgozott élelmiszerek és a sok cukor mérséklése a fogyás kulcsa – nem pedig az adagok csökkentése és az éheztetés.
A Christopher D. Gardner által készített kutatás során mintegy 600 embert vizsgáltak. Őket két csoportra osztották: az egyik tagjait egészséges, alacsony szénhidráttartalmú, a másikat pedig alacsony zsírtartalmú diétára ítélték.
A dietetikusok felkészítették arra a résztvevőket, hogy csak egészen minimális mennyiségű feldolgozott élelmiszert ehetnek.
Mindkét csoportnál jelentős súlycsökkenést figyeltek meg. A szénhidrátcsoport majdnem 6 kilótól, a másik csoport pedig mintegy 5 kilótól szabadult meg átlagosan.
A tagoknak csökkent a derékméretük, a testzsírszázalékuk, a vérnyomásuk és a vércukorszintjük.
Mindezt úgy, hogy egyáltalán nem csökkentették az adagok mennyiségét, csupán az ételek minőségére figyeltek oda. Az eredmény még a résztvevőket is megdöbbentette.