Egy csésze szeder biztosítja a napi ajánlott C-vitamin-mennyiség legalább felét. Miért jó ez? Azért, mert a C-vitamin segít növelni az immunitást,
megőrzi a bőr egészségét,
szükséges a kollagén előállításához, elősegíti a sebgyógyulást, illetve a küzdelmet a szabad gyökök ellen.
Kattintson a képre a galériáért!
Sőt, egy csésze friss szeder körülbelül 60 kalóriát és 8 gramm rostot tartalmaz, ami az ajánlott napi mennyiség egyharmadát fedezi. A rostok elősegítik a súlycsökkenést és hosszabb ideig érezzük magunkat jóllakottnak. Emellett táplálja a bélben lévő hasznos baktériumokat is.
Antioxidánsai segítenek megakadályozni a kognitív hanyatlást, K-vitamin-tartalma pedig támogatja a csontok egészségét.
A benne lévő mangán szintén fontos a csontfejlődés és regenerálódás szempontjából. Mivel alacsony a cukor- és magas a rosttartalma segíthet szabályozni a vércukorszintet is.
Mivel rendkívül sokoldalú gyümölcs fogyaszthatjuk önmagában, a zabpehely, a különböző joghurtok, saláták és gabonafélék mellé.
Megízesítheti a pudingunkat, kiváló fagylalt, lekvár, krém és turmix készíthető belőle. Ha mézzel és gyömbérrel együtt egy kicsit megpirítjuk, majd mártást készítünk belőle, finom feltétje lesz a palacsintának és a gofrinak. De akár néhány szemet belekeverhetünk a palacsinta, a muffin vagy a piskóta tésztájába is.
Próbáljuk ki a következő receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Egy konyhai aprítógépben pürésítsük a szedret, a vizet és a citromlevet.
Adjuk hozzá a cukrot és a vaníliát, majd dolgozzuk össze.
Egy nagy tálban keverjük össze a joghurtot és a szedret. Tegyük egy edénybe, majd a fagyasztóba 2-4 órára.