Sok tejtermékkel kapcsolatos mítosz kering az interneten, de mint kiderül, a tej valóban hozzájárul a jó alakhoz. Több mint 90 tanulmány áttekintése erős kapcsolatot mutatott ki a magas
kalciumbevitel és a jobb testzsírösszetétel között.
Egy másik, az International Journal of Obesityben olvasható tanulmány pedig arról számol be, hogy azoknak az embereknek, akik a vizsgálat alatt a legtöbb tejterméket fogyasztották, átlagosan 1,6 fonttal vagyis körülbelül 0,7 kilóval csökkent a zsírtömege, mint azoknak, akik nem fogyasztottak sok tejterméket.
Ez valószínűleg azért van, mert a tejben lévő kalcium csökkenti a zsírsejtek növekedését, így könnyebb a fogyás.
Kattintson a képre a galériáért!
Megkülönböztetünk vízben oldódó és oldhatatlan rostokat. Az oldékony rostok felszívják a vizet és megkötnek egyes tápanyagokat, így azok lassabban szívódnak fel. Vízben oldódó rost van egyes gyümölcsökben, zöldségekben, a zabkorpában és az árpában,
míg oldhatatlan rost van a teljes kiőrlésű gabonában, a diófélékben, a magvakban, illetve bizonyos gyümölcsökben és zöldségekben.
Ez utóbbiak változatlanul haladnak át a beleken, plusz helyet foglalnak el a gyomorban, így növelve a teltségérzetet. A rostok emellett hozzájárulnak az egészséges emésztéshez is
A fehérje számos módon segít a fogyásban. Először is, a szervezet több energiát használ el a lebontásához, mint más élelmiszerek esetén. Ráadásul a fehérje építi az izomtömeget, illetve jobban csillapítja az éhséget, mint a szénhidrátok.
Flavonoidok a gyümölcsökben és zöldségekben lévő természetes vegyi anyagok, amelyeknek zsírégető hatása lehet. Az amerikai Journal of Clinical Nutrition tanulmánya szerint azoknak a nőknek, akik több flavonoidot fogyasztottak, jelentősen alacsonyabb volt a testtömegindexe 14 év alatt, mint azoknak, akik kevesebbet fogyasztottak.
Ráadásul a flavonoidok növelik az energiafelhasználást és segítik az izomépítést.
A kutatók szerint az ecet nagyon jó zsírégető. Segítségével a szervezet olyan enzimeket termel, amelyek segítik a szervezetet a zsír lebontásban.
A béta-karotin egyfajta antioxidáns, amely a narancssárga színért felel és segít stabilizálni a vércukorszintet. Egyes kutatások arra utalnak, hogy
az édesburgonya még az adiponektin nevű,
proteinalapú hormon szintjére is hatással van, amely szabályozza a zsírok és a cukor anyagcseréjét.
A hagyma és a fokhagyma is tartalmaz allicint, bár a fokhagyma sokkal többet. Ez adja a megkülönböztethető ízüket és illatokat, és többek között zsírégető tulajdonsága is van.
A citrusfélék közül többek között a vérnarancsnak van a legmagasabb C-vitamin-tartalma. Ha magas a C-vitamin-szint a szervezetben, akkor csökken a stresszhormonok szintje.
A kortizol nevű stresszhormon pedig hatással van a zsírraktározásra.
A csilipaprikában megtalálható vegyület a kapszaicin. Ez adja a csípősséget, továbbá fokozza az anyagcserét.
Számos tanulmány kimutatta, hogy a koffein fokozhatja az anyagcserét, ezáltal több kalóriát égethetünk el. De azt tudni kell, hogy a koffeint nem szabad túlzásba vinni: az optimális mennyiség körülbelül 300 mg naponta, ami körülbelül két közepes csésze kávét vagy négy fekete teát jelent.
A kurkumin a kurkuma egyik hatóanyaga, segít a zsírok elleni küzdelemben. Emellett jótékony hatással van a hajra és a bőrre is.
Igen, a víz. Egy az, hogy fokozza a teltségérzetet, a másik pedig, hogy nincs benne kalória. Arról nem beszélve, hogy a vízfogyasztás átmenetileg fokozza az anyagcserét és a kalóriaégetést, mivel a szervezetnek energiát kell termelnie ahhoz, hogy felmelegítse az elfogyasztott hideg vizet.
Az áfonya a polifenoloknak köszönhetően csökkenti a gyulladásos megbetegedéseket
és a stressz szintjét.
Állatokon végzett kísérletekből állapították meg, hogy a polifenolok csökkentik a hasi zsír mennyiségét. Ám ebben a témában még további kísérletekre van szükség.
A gingerol a gyömbérben található egyik vegyület a kapszaicin és a piperin mellett, amelyek a csilipaprikában és a fekete borsban is megtalálható vegyületek.
Fokozza az anyagcserét, illetve csökkenti az éhségérzetet.
A fermentált zöldségek olyan élő baktériumokat tartalmaznak – ezek a probiotikumok –, amelyek hozzájárulhatnak a bél egészséges működéséhez és megszüntethetik a puffadást.
Segíthet szabályozni az inzulinszintet, továbbá fokozza az anyagcserét.