A zöldségek és a gyümölcsök egy tányéron belüli variálásán túl kísérletezhetünk az elkészítésük módjával is: nyersen vagy főve, párolva, pirítva, sütőben vagy serpenyőben sütve, bundában, salátaként, sajttal sütve, piteként.
A gyermekek számára az ideális tányér hat különböző színt tartalmaz (szemben a felnőttekkel, akiknél hármat).
Szerencsére a rendelkezésünkre álló sokféle zöldség és gyümölcs lehetővé teszi, hogy kiegyensúlyozott, ugyanakkor ínycsiklandó menüt állítsunk össze – nemcsak a gyermekek, hanem a saját egészségünk érdekében is.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Mossuk meg és vágjuk apró darabokra az uborkát és a hagymát. Turmixoljuk össze néhány mentalevéllel, egy citrommal, egy szelet kenyérrel, három evőkanál olívaolajjal, sóval és borssal. Az elkészített turmixot tegyük a hűtőbe. Ezt követően vágjuk le néhány paradicsom tetejét és kiskanállal óvatosan szedjük ki a magos belsejét. Töltsük meg a paradicsomokat az uborkás keverékkel, és nincs is más hátra, mint a tálalás.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Egy mély tálban keverjük össze a joghurtot a vaníliás cukorral. Kenjük meg a görögdinnye-szeletet a joghurtos krémmel. Most jöhetnek a gyümölcsök: mossuk meg őket, szedjük le a szamóca szárát, vágjuk félbe és távolítsuk el a kajszi és a nektarin magját, majd vágjuk fel ízlés szerint (kockára, vékony szeletekre, negyedekre). Rendezzük el szépen a gyümölcsöket a dinnye tetején, a joghurtos krémen, és már tálalhatjuk is.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Vágjuk fel a hagymát kis kockákra a paprikával együtt. Öblítsük le az epreket, csumázzuk ki és vágjuk fel kis kockára. Tegyük egy salátástálba, majd adjuk hozzá a hagymát, a paprikát, a citrom kipréselt levét, a sót, a cukrot, a balzsamecetet és az olajat. Szedjük le a koriander leveleit és ollóval vágjuk apróra a salátástál felett. Keverjük össze az egészet, és hagyjuk állni legalább 1 óráig a hűtőben.
Végezetül egy nagyon egyszerű, pár perc alatt könnyen elkészíthető receptet javaslunk. Mossuk meg és hámozzuk meg a kiválasztott zöldségeket és gyümölcsöket. Vágjuk fel apró darabokra, majd tűzzük fel őket egy hurkapálcára, és már kész is van a frissítő zöldség- és gyümölcssaslik.