A londoni King's College kutatói rájöttek, hogy a sör, az almabor, a vörös- és a fehérbor, illetve más szeszes italok milyen hatással vannak a bél mikrobiomjára.
A mikrobiom mikrobák összessége, táplálnak és védenek.
A vizsgálat az Egyesült Királyság egész területére kiterjedt és összesen 458 nő ikerpár vett részt benne.
Megállapították, hogy a vörösbort fogyasztók mikroorganizmusainak összetétele sokrétűbb, mint azoknak, akik fehérbort, sört vagy más szeszes italt fogyasztanak időről időre. Dr. Caroline Le Roy elmondta:
A mérsékelt vörösborfogyasztás hatással van a bélmikrobióta sokszínűségére és egészségére. Úgy tűnik, hogy a heti kétszeri vörösborivás elégséges a változás megfigyeléséhez.
A bélmikrobióták egyensúlyának felbomlása csökkentheti az immunrendszer működését, súlygyarapodáshoz vezethet és megnövekedhet miatta a koleszterinszint is.
Dr. Caroline Le Roy szerint a fentiek értelmében, ha már szeszes ital, akkor vörösbor, de ezzel is csak óvatosan, hiszen mértéktelen, gyakori fogyasztása elősegítheti a súlynövekedést és a szívbetegségek kockázatát.