Focaccia rozmaringgal, ahogy a mamma készíti

Focaccia
Vágólapra másolva!
A focaccia egy olasz kenyérféle, amely általában lisztből, vízből és élesztőből készül. Többféle fajtája is létezik, mint a rozmaringos, a fokhagymás, az olívabogyós stb. Mi most a rozmaringosat fogjuk elkészíteni.
Vágólapra másolva!
Focaccia Forrás: Shutterstock

Focaccia rozmaringgal

Hozzávalók:

  • 315 ml meleg víz
  • 2 teáskanál cukor vagy méz
  • 7 g aktív száraz élesztő
  • 420 g liszt
  • 60 ml extra szűz olívaolaj
  • 2 teáskanál sópehely + megszórni a focacciát
  • 2 ág friss rozmaring

Elkészítés:
Keverjük össze a meleg vizet és a cukrot. Szórjuk az élesztőt a víz tetejére, azután keverjük bele és hagyjuk állni 5-10 percig.
Kezdjük el keverni egy konyhai robotgéppel alacsony sebességgel és fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, az olívaolajat és a sót.
Növeljük a sebességet és keverjük a tésztát még 5 percig.
Ha a tészta túlságosan ragad, adjunk hozzá még egy kis lisztet. Akkor jó, ha leválik a tál oldaláról.
Formázzunk golyót a tésztából, azután kenjünk ki olívaolajjal egy edényt, tegyük bele a tésztát, fedjük le nedves ruhával és meleg helyen hagyjuk kelni 45-60 percig.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Nyújtsuk ki a tésztát köralakúra, fél centi vastagságúra, azután fedjük le és hagyjuk állni még 20 percig.
Tegyük a tésztát egy nagy sütőlapra, az ujjunkkal nyomkodjuk be a teljes felületét (egészen a sütőlapig).
Locsoljuk meg 2 evőkanál olívaolajjal, hintsük meg sóval és rozmaringlevelekkel.
Süssük 20 percig, vagy amíg a tészta aranysárgává válik.
Tálaljuk olívaolajjal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!