A körte C- és K-vitaminban gazdag, és olyan alapvető ásványi anyagokat tartalmaz, mint a réz és a kálium. Az előbbi az immunitás és az idegrendszer működése szempontjából fontos, az utóbbi pedig az izmok hatékony működéséhez járul hozzá.
A körte tele van továbbá polifenolokkal, amelyek védenek az oxidatív stressz okozta káros hatásoktól. A héja hatszor többet tartalmaz ebből az antioxidánsból, mint a húsa.
A benne lévő oldható és oldhatatlan rostok miatt hozzájárul az emésztőrendszer egészségéhez. Megakadályozzák a székrekedést, az oldható rost pedig a bélbaktériumok tápláléka. Mivel alacsony a kalóriatartalma, ám magas a víztartalma, illetve rostban gazdag, tökéletes snack azok számára, akik fogyni szeretnének.
Kattintson a képre, galéria nyílik ötletekkel!
Mivel természetesen édes, ezért kiváló alapanyaga lehet a desszerteknek. Ugyanakkor bátran együk önmagukban is, hiszen ahogy a bölcsesség tartja: a szezonális gyümölcsökben
pont olyan tápanyagok vannak, amilyenekre az adott évszakban szükségünk van.
A desszertek mellett tökéletes alapanyaga a salátáknak. Adjuk hozzá a friss salátalevelekhez, öntsük le citromos-olívaolajos öntettel és már kész is.
Noha az idő elkezd egyre jobban lehűlni, reménykedhetünk még az indián nyárban. Ezeket a napokat a körtefagylalt fogja még édesebbé tenni.
Csupán össze kell keverni a körtepürét egy kis tejszínnel és már kész is. Ízesíthetjük citrommal és mentával.
A zabkása egy tökéletes reggeli. Mi teheti még izgalmasabbá? A körte. Nyersen vagy karamellizálva is hozzáadhatjuk, de akár a gabonapelyhünk alapanyaga is lehet.
Próbáljuk ki a következő receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Tegyük a tök-, a burgonya- és a hagymaszeleteket egy nagyméretű zacskóba. Adjunk hozzá 2 evőkanál olívaolajat, zárjuk le a zacskót és rázzuk jól össze, hogy bevonja.
Öntsük a zöldségeket egy sütőedénybe és süssük 176 fokon 40-45 percig, vagy amíg aranybarna lesz.
Hasonlóan járjunk el a körtével is: tegyük egy műanyag zacskóba, adjuk hozzá a kakukkfűt, a sót, a borsot és a maradék olajat.
Rázzuk fel, hogy bevonja.
Vegyük ki a zöldségeket a sütőből és rendezzük közéjük a körtét. Süssük 10-15 percig.
Locsoljuk meg balzsamecettel, szórjuk meg sajttal és süssük 2-3 percig.
Mogyoróval megszórva tálaljuk.