Ám a gyümölcsök, ha levegővel érintkeznek, egy idő után elkezdenek megbarnulni. A kutatások szerint ugyan
nem vesztik el sem a tápanyagtartalmukat,
sem az ízüket így, ám kevésbé vonzóak és gusztusosak. Szerencsére négy olyan módszert is ismerünk, amelynek köszönhetően nem fog megbarnulni a gyümölcssaláta vagy a felszeletelt gyümölcs.
A leggyakrabban használt és az egyik leghatékonyabb a frissen facsart citromlé. Keverjük össze egy kis vízzel és öntsük a gyümölcsökre – vagy használjuk csak magában. Győződjünk meg róla, hogy az összes gyümölcsszeletre jutott. De akár be is áztathatjuk őket az oldatba öt percig.
A másik megoldás a szódavíz.
Ha beáztatjuk a gyümölcsöket, a vízben oldódó tápanyagok ugyan kioldódnak, de megbarnulni valószínűleg nem fog. Viszont mivel a vitaminok és ásványi anyagok fontosak számunkra, nyúljunk inkább a citromléhez.
Keverjünk össze egy kis mézet meleg vízzel, majd áztassuk az oldatba a gyümölcsöket 30 másodpercig.
Hasonlóan hatékony lehet a sós víz. Öntsük rá a gyümölcsökre vagy áztassuk bele őket 5 percre.