Kalóriadús, mégsem tudunk neki nemet mondani

albanian albanian food he needs food john bek photography tave kosi
Vágólapra másolva!
Az albán Tavë kosi egy rendkívül egyszerű recept, amelyet báránnyal, rizzsel és joghurttal készítenek. Mivel Albánia Elbasan nevű városából származik Tavë Elbasani néven is ismert. Kedvelt étel a helyiek és a turisták körében egyaránt, hiszen a gyenge bárányhús, a rizs, az oregánó, a fokhagyma és a joghurt keveréke elképesztő aromákat hagy a szájban.
Vágólapra másolva!

A legtöbb recept szerint a bárány vállát érdemes használni, de az állat bármelyik része tökéletes hozzá.

Kalóriadús étel,

ezért óvatosan falatozzunk belőle – ha meg bírjuk állni.

Forrás: He needs food

Tavë kosi

Hozzávalók a bárányhoz:

  • 600 g bárányhús
  • 20 g vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 70 g rizs
  • 2 evőkanál oregánó
  • 450 ml forrásban lévő víz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors

Hozzávalók a rántáshoz:

  • 50 g vaj
  • 2 evőkanál liszt

Hozzávalók a joghurtos öntethez:

  • 750 g görög joghurt
  • 6 tojás
  • só, bors

Elkészítés:

Egy nagy serpenyőben melegítse fel a vajat és az olívaolajat a bárányhoz, majd adja hozzá a kockára vágott húst.

Amikor kellően megpirul, keverje hozzá az összetört fokhagymát, az oregánót, 300 milliliter vizet, sózza és borsozza. Tegye rá a fedőt, és hagyja 50 percig főni – folyamatos keverés mellett.

Amint letelt az idő, adja hozzá a maradék vizet, azután a rizst, és keverje jól össze. Forralja fel, tegye rá a fedőt, és hagyja rotyogni 10 percig. Utána tegye a keveréket egy hőálló edénybe – esetleg többe.

A lényeg, hogy legalább 5 centiméter szabad hely legyen még az edény tetején.

A rántáshoz a vajat olvassza meg egy serpenyőben, azután adja hozzá a két evőkanál lisztet. Keverje folyamatosan. Közben egy másik edényben dolgozza össze a joghurtot, a tojást, ízlés szerinti sót és borsot.

Öntse hozzá a rántást, és keverje még néhány percig. Végül öntse a sült bárányra, és szórja meg egy kis oregánóval.

Süsse 180 fokon 35 percig a sütő legalsó rácsán, majd helyezze át a rácsot középre, és süsse még 10 percig.

Akkor lesz kész, amikor a joghurtos keverék kiduzzad a tálból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!