Céklás torta
Hozzávalók az alaphoz:
- 200 g darált háztartási keksz
- 115 g sózott vaj, megolvasztva
Hozzávalók a csokoládés réteghez:
- 340 g étcsokoládé, apróra törve
- 60 g vaj, apróra vágva
- 240 g tejszín
Hozzávalók a céklás réteghez:
- 145 g cékla
- 3 levél zselatin
- 2 nagy narancs leve
- 1 lime leve
- 50 g cukor
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Tekerjük a céklát alufóliába és süssük 40 percig.
- Míg a cékla sül, kenjünk ki egy 25 centiméter átmérőjű tortaformát.
- Keverjük össze a kekszet és az olvasztott vajat, majd nyomkodjuk a forma aljára. Tegyük a hűtőbe.
- A töltelék elkészítéséhez melegítsük fel a tejszínt, de ne hagyjuk forrni. Tegyük a vajat és a csokoládét egy hőálló edénybe és öntsük rá a forró tejszínt.
- Keverjük folyamatosan, majd amint elolvadt a csokoládé, tegyük félre hűlni egy kicsit.
- Néhány perc után vegyük ki a hűtőből a tortaformát és öntsük bele a csokoládés keveréket a kekszrétegre. Tegyük vissza a hűtőbe néhány órára, amíg megszilárdul.
- A céklás máz elkészítéséhez áztassuk a zselatint hideg vízbe.
- Hámozzuk meg, vágjuk apróra a céklát és dolgozzuk össze a narancs- és limelével egy turmixgépben.
- Szűrjük le a keveréket egy kislyukú szűrőn. A keveréknek körülbelül 250 milliliternek kell lennie. Ha nincs annyi, akkor öntsük fel vízzel.
- Öntsük az egészet egy edénybe, adjuk hozzá a cukrot és kezdjük el melegíteni közepes lángon.
- Forraljuk és főzzük 2-3 percig, amíg besűrűsödik.
- Vegyük le a tűzről és tegyük félre egy kicsit.
- Amikor a máz kihűlt, vegyük ki a tortát a hűtőből és öntsük a tetejére.
- Tegyük vissza és hagyjuk megkötni.
- Amint ez megtörtént, már fogyaszthatjuk is.