A Las Palmas de Gran Canaria és a Granada Egyetem tudósai által készített tanulmány szerint összefüggést találtak a gyorsételek fogyasztása, például fánkok, sütemények, hamburgerek és hotdogok és a depresszió kialakulása között.
Vagyis azok az emberek, akik több gyorsételt fogyasztanak, nagyobb valószínűséggel egyedülállók, rosszak az étkezési szokásaik, keveset mozognak és hajlamosak túlzásba vinni a munkát.
Ezek együttese táplálja a depresszió kialakulását. Ugyanakkor egészségesebb választással, zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával ez csökkenthető.
A mediterrán étrend, amely közismerten sok növényi alapú ételt tartalmaz, leginkább gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék és magvak adják az alapját, mentális egészséghez vezethet. A diétának évezredes hagyományai vannak. Az étrendben rendszeresen szerepelnek hüvelyesek, olajos magvak és fűszernövények.
A mediterrán népek mérsékelték a tej és a tejtermékek fogyasztását, előnyben részesítik a szárnyasokat a vörös húsokkal szemben, illetve gyakran kerülnek halak és a tenger gyümölcsei az asztalukra.
Spanyol, brit és ausztrál kutatók 41 tanulmányt elemeztek az étrend és a depresszió kapcsolatáról. Megállapították, hogy azok az emberek, akik szigorú mediterrán étrendet követtek,
33%-kal kisebb valószínűséggel szenvedtek depresszióban.
Emellett a D-vitamint is összefüggésbe hozták a hangulattal. A D-vitamin állítólag növeli a szerotonin szintjét, amely befolyásolja a hangulatot. Ezenkívül a kutatások szerint a D-vitamin hiánya a felnőttkori depresszió kockázati tényezője.
Noha számos bizonyítékot találtak már ebben a témában, a táplálkozás és a hangulat összefüggésére irányuló kutatások még kezdeti szakaszban vannak.