A korai vacsora egyik előnye, hogy segíti a fogyást. A szakértők szerint a legjobb, ha étkezéseinket reggel hat és este hét közé szorítjuk. Ilyenkor a test jobban hasznosítja az ételt, több kalóriát használ fel.
Ennek eredményeképp csökkenhet az elhízás kockázata.
Tudniillik, ha későn vacsorázunk, és a szervezet nem használja fel az elfogyasztott kalóriamennyiséget, zsírként raktározza el. Ez pedig elhízáshoz vezethet.
Testünknek több ideje lesz a vércukorszint stabilizálására, így kevésbé érezzük magunkat fáradtnak és ingerlékenynek. Sőt, ha korán vacsorázunk, több energiánk marad a lefekvés előtti teendőkre.
A vacsora időpontja az emésztőrendszerre is hatással van, hiszen, ha lefekszünk és elalszunk, a gyomorban lévő élelmiszert nem tudjuk megemészteni rendesen.
Ez savasodást, puffadást, gázproblémákat és hasi fájdalmat okozhat. Minél több idő telik el a vacsora és az elalvás között, annál jobb az emésztőrendszerünknek.
Ha tele van a gyomrunk, és úgy fekszünk le, túl sok jóra nem számíthatunk.
Az emésztőrendszer, bár nem teljes gőzzel, de az alvás során is működni fog, ami álmatlanságot és nyugtalan alvást okozhat. A késői étkezés hasonló hatással van az alvásra, mint az alkohol.