Az a legcsodálatosabb benne, hogy számos módon variálhatjuk az alapanyagot. A legtöbben reszelt krumplival, némi liszttel, sóval, tojással készítik és valamilyen zsiradékban sütik ki. Ám ahány ház, annyi szokás.
Van, ahol finomabbra, máshol durvábbra reszelik a krumplit, egyesek zsírban sütik ki, mások olajban, olyan is akad, aki a tepsire esküszik, mert nem kell órákat görnyedni a tűzhely fölött, míg mások inkább a serpenyőben való elkészítését preferálják.
Persze nemcsak az elkészítésben és az összetevőkben vannak különbségek, hanem a tálalásban is. Ehetjük magában, valamiféle szósszal, esetleg úgy, mint a lángost: tejföllel és fokhagymával.
A burgonyásat már jól ismerjük, emellett azonban készülhet még tökből, cukkiniből vagy almából hagyományos módon. Vagy: a krumplis alaphoz hozzákeverhetünk némi aprított gombát, tepertőt vagy bármilyen húst.
Ebben az esetben még finomabb tejföllel és sajttal tálalva.
Ha imádjuk a fűszeres ételeket, akkor ne csak sót tegyünk a tócsniba, hanem például borsot, fokhagymát vagy hagymát is. Jól illik hozzá még a kakukkfű és a tárkony, de az ízlésünknek megfelelően bármilyen fűszerrel próbálkozhatunk.
Keverhetünk a "tésztájába" továbbá aprított spenótlevelet, más reszelt zöldséget vagy gyümölcsöt, esetleg reszelt sajtot, aprított szalonnát, de akár egy kis túrót is például az almás tócsnihoz.
Próbáljuk ki a hagyományos receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Reszeljük le a megtisztított burgonyát.
Sózzuk és borsozzuk meg, adjuk hozzá az összetört fokhagymát és a tojást.
Fokozatosan adjuk hozzá a lisztet és dolgozzuk jól össze.
Melegítsük elő a disznózsírt és süssük meg ropogósra.
Fogyaszthatjuk magában, vagy fokhagymával és tejföllel, esetleg csiliszósszal.