A paprikás krumpli minősége a három fő ízen múlik: a zsíron, a pirospaprikán és a füstölt kolbászon. Bár a krumpli a fő összetevő, ezzel kapcsolatban mindössze annyira kell figyelnünk, hogy a legjobb forrástól vegyük. A zsír minden esetben házi disznózsír, amelyet megvásárolhatunk a piacon.
A fűszerpaprikát a kolbászhoz és a többi alapanyaghoz hasonlóan érdemes háztól venni, ahol még tudják, milyen az igazi, kézzel készült élelmiszer.
A krumplit vágjuk hosszúkásra, lehetőleg nagyobb darabokra, hogy ne főjön szét. Ami a füstölt kolbászt illeti, lecserélhetjük lecsókolbászra vagy virslire, ugyanakkor az igazi füstöst ízt ez fogja megadni neki. Persze, ha úgy döntünk, hogy hús nélkül csináljuk, azzal sincs semmi gond, de azért a füstölt szalonnát ne hagyjuk ki belőle!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Pucoljuk, majd vágjuk fel a krumplit hosszában. Tegyük hideg vízbe.
Kockázzuk fel a szalonnát és karikázzuk fel a kolbászt.
A szalonnát kezdjük el pirítani, majd adjuk hozzá a kolbászt is, amint kiengedte a zsírját.
Adjuk hozzá a disznózsírt, öntsük hozzá a hagymát, pirítsuk még egy kicsit, azután a paradicsomot és a csilipaprikát.
Szórjuk bele a pirospaprikát, keverjük bele a krumplit, sózzuk, borsozzuk és félig öntsük fel vízzel.
Főzzük alacsony lángon, amíg a krumpli megpuhul.
Tálalhatjuk savanyú uborkával, kovászos uborkával vagy sóskával.