Ételek az év végi szorongás és stressz ellen
![feszült stresszes Ideges vagy? Így nyugtasd le magad](https://cdn.origo.hu/2023/12/LDWoO7ixyUKvemhUHsHb37Eb9SNyQEr6FzRHf9hZbhs/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FkNTQyNTg2YTU0MjRiMTZhODdhZjNlY2M1MDNhMmY3.webp)
Az, hogy szakemberhez fordulunk, akár magunk, akár a gyermek miatt, csak az egyik út. A szorongás kezelésére vannak más módszerek is, mint például a testmozgás vagy az étkezés.
Bizonyos alapanyagok hatással vannak a testünk szerotoninszintjére.
Ez egy neurotranszmitter, amely az agyra hat. Ha alacsony a szintje, az szorongáshoz és depresszióhoz vezethet. A másik agyi hormon, ami csökkenti a szorongást, az oxitocin.
Az esszenciális aminosavak rendszeres fogyasztása növeli a szerotoninszintet. A spenót, a vízitorma és a szójabab nagy mennyiségű L-triptofán aminosavat tartalmaznak, ugyanakkor a tökmag, a szezámmag, a kesudió és a csicseriborsó szintén jó forrása.
A spenótból például készülhet saláta vagy zöld turmix, tökmagot ehetünk magában, de akár a tökkrémleveshez adva is.
Ráadásul a diófélékben lévő rost probiotikumként szolgál, amely táplálja például a gyermekek egészséges bélbaktériumait. A baktériumegyensúly helyreállítása és a szorongás ugyancsak összefüggnek.
Néhány állati fehérje, például a pulyka, lazac, tojás szintén tartalmaz L-triptofánt.
Ugyanakkor tudni kell, hogy a növényi alapú étrend sokkal egészségesebb választás. Aztán ott vannak a fermentált élelmiszerek, amelyek természetesen egészséges baktériumokat tartalmaznak, mint a Lactobacillus reuteri. Ez az oxitocinra van hatással.
Az Ómega-3 zsírsav rendszeres fogyasztása is az előnyünkre válik, ha sokat stresszelünk. Jó forrása az olajos halak, például a lazac, a makréla, a dió és a chiamag, de akár étrendkiegészítő formájában is bevihetjük. Ám ha valóban biztosra akarunk menni, akkor fordulhatunk a nyugtató teákhoz is, mint a kamilla. A Pennsylvaniai Egyetemen végzett klinikai vizsgálat azt mutatta, hogy a kamilla csökkentheti a szorongás tüneteit.