Az ókori egyiptomiak parfümként használták, az ősi rómaiak és görögök a fürdővizükhöz adták, a népi gyógyászatban pedig különböző
egészségügyi problémák kezelésekor került elő.
Követhetjük az ősi kultúrák hagyományait, de akár sajátokat is felállíthatunk: például beilleszthetjük az étrendünkbe a fogyasztását.
A levendulát akkor kell leszedni, amikor a legmelegebb van, hiszen az illóolajok ilyenkor tetőznek. A friss virágokat azonnal felhasználhatjuk – ez jobb választás is a szárított helyett.
Ha azonban kiszárítjuk, akkor a felhasználás előtt győződjünk meg róla, hogy nem penészedett be és megmaradt a kékes-lilás színe.
Szárítani fénytől és nedvességtől mentes helyen, fejjel lefelé felakasztva kell. De akár sütőben, alacsony hőfokon is lehet – ez mindössze 20 percet vesz igénybe.
Lehet fűszerkeverékek hozzávalója, készülhet belőle desszert, szörp, jól kombinálható lekvárokkal, szószokkal, krémekkel, fagylaltokkal, csokoládéval, limonádéval, de akár vodkával is.
Persze nem csak édességeknél jöhet szóba, hiszen például a rizshez és a krumplihoz is jól illik.
Sőt, akár a bárány- vagy a marhahúst, illetve a panírmorzsát is meg lehet ízesíteni vele, valamint jól passzol a citrusos, gyümölcsös jegyekhez.
A levendula teaként való fogyasztása megnyugtathatja az emésztőrendszert és enyhítheti a fejfájást.
Egy fáradt, munkától terhes napon kiváló választás egy bögre finom meleg vagy nyáron épp ellenkezőleg, egy hideg levendulatea – nem filterrel, hanem magából a virágból készítve.
A másik népszerű felhasználása a levendulacukor: tegyük a virágokat egy cukros dobozba, majd hagyjuk benne legalább egy hétig.
A cukor elnyeli a levendula ízét és illatát.
Azt azonban tudni kell, hogy a levendula egy nagyon erős gyógynövény. Ha túl sokat használunk belőle, akkor keserűvé, szappanízűvé teheti ételeinket.
Próbáljuk ki a következő recepteket!
Fogyasztható snackként, reggeliként vagy desszertként.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Tegyük a levendulát egy edénybe és öntsük rá a forró vizet.
Hagyjuk ázni 10 percig, majd öntsük egy serpenyőbe.
Adjuk hozzá az áfonyát, a vajat és a mézet.
Kezdjük el közepes lángon melegíteni a keveréket addig, amíg a bogyók megpuhulnak – ez körülbelül 5-6 perc.
Közben verjük fel a habtejszínt.
Tálaljuk a forró áfonyát a tejszínhabbal.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra és zsírozzuk ki a muffinformát.
Keverjük össze egy nagy tálban a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat és a sót, egy másik tálban pedig a vajat, a tojást, a tejet, a mézet és a vaníliát.
Adjuk hozzá a száraz alapanyagokat a folyékony összetevőkhöz és jól dolgozzuk össze.
Öntsük bele a pitypangot, a diót és levendulát, majd forgassuk át a tésztát.
Töltsük fel a muffinformákat és süssük tűpróbáig.
A csokoládé és a levendula párosa egyedülálló.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Őröljük apróra a csokoládét és a levendulát egy kávédarálóban, majd olvasszuk fel gőz fölött.
Adjuk hozzá a vajat és keverjük addig, amíg sima és krémes lesz.
Öntsük sütőpapírral borított tálba (körülbelül 22x22 cm), majd hagyjuk megdermedni egy éjszakán át.
Vágjuk apró kockákra, majd szórjuk meg a tetejét levendula virággal.