A babot könnyű megtermelni és tárolni is, fontos eleme a mindennapi étrendnek egész Európában. Az időszámításunk előtt, Olaszországban a szerzetesek is naponta
470 g babot és 450 g kenyeret kaptak koszt gyanánt, mert laktató volt.
A tökéletes pasta e fagioli elkészítése időt vesz igénybe, ugyanakkor kiváló választás, ha tányéron utaznánk Olaszországba.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Áztassuk a babot bő hideg vízbe legalább 8 órára.
Ezután tegyük egy edénybe a babot, az egyik sárgarépa felét, az egyik zellerszárat és a hagyma felét egészben.
Engedjük fel hideg vízzel és forraljuk fel. Adjuk hozzá a rozmaringot és addig főzzük, míg a bab megpuhul.
Figyeljünk rá, hogy a babot mindig elfedje a víz, tehát ha szükséges, töltsünk még rá.
Közben hámozzuk meg és aprítsuk fel a maradék hagymát, sárgarépát és zellert.
Miután felkockáztuk, pirítsuk meg az olívaolajon.
Adjuk hozzá a szalonnát, majd süssük tovább, amíg kiengedi a zsírját. Utána keverjük hozzá a paradicsompürét.
Miután a bab megpuhult, vegyük ki belőle a zöldségeket és a rozmaringot, szedjünk ki belőle egy kanál vizet és keverjük a paradicsomos masszához.
Ezután keverjük hozzá a babot és még annyi levet, hogy krémleves állagú legyen.
Míg a leves összerottyan, főzzük ki a tésztát a szokott módon.
Amint elkészült, keverjük hozzá a leveshez a vajjal együtt
Tálaljuk a sajttal megszórva.